ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟ

κουλουριΘεσνικης

15 Μαρ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟ

κουλουριΘεσνικηςΑν ρέει στο κορμί σου λίγο Θεσσαλονικιώτικο αίμα ή ενστερνίζεσαι την κουλτούρα, τις μυρωδιές και το ταπεραμέντο αυτού του λαού, τότε και εκτιμάς ένα σωστό, νόστιμο και τραγανό κουλούρι. Φυσικά και το κατάλαβες πως τους λατρεύω αυτούς τους Βόρειους, γι’ αυτό και η συνταγή.

Πανεύκολη, γρήγορη, ελαφρώς διαφορετική- έτσι, για αλλαγή- και ιδανική πρωινή επιλογή, ακόμα κι αν προσέχεις τη σιλουέτα σου. Enjoy!

 

 

ΥΛΙΚΑ για 8 κουλούρια

  • 200γρ αλεύρι Ζέας
  • 300γρ αλεύρι καλαμποκιού
  • 300ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 35γρ καστανή ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για την επικάλυψη

  • Σουσάμι
  • Σουσάμι μαυροκούκι
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

PrepTime:  30 λεπτά

Θερμιδική αξία:  275kcal/ κουλούρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά ρίχνοντας το νερό στο κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι Ζέας, το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη και το αλάτι)
Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά, και έπειτα άλλα 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ελαστική ζύμη.
Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί μέσα να ξεκουραστεί, σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, από 30’ έως 90’.
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας, αφού πρώτα τον έχουμε λαδώσει πολύ καλά. Την χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε τα 2 ποτήρια νερού με τη ζάχαρη, ώστε να λιώσει και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί τη μίξη των δύο ειδών σουσαμιών που διαθέτουμε.
Πλάθουμε ένα ένα κομμάτι σε μπαστούνι λεπτό, μήκους 30 εκ., και το κλείνουμε σε κουλούρι. Πατάμε την ένωση να κολλήσει καλά.
Έπειτα το βουτάμε στο νερό με τη ζάχαρη και το κυλάμε στο ταψί με το μπόλικο σουσάμι.
Τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 15’-20’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Η συμβουλή της διαιτολόγου: απέφυγε το σουσάμι και χρησιμοποίησε ρίγανη στην αρχική παρασκευή του μίγματος, έτσι ώστε να μειώσεις τη θερμιδική αξία του κουλουριού στις 223kcal.

 

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.debop.gr στις 11.03.2018