Λαχανίδα Ή kale, η θρεπτική

λαχανίδα_Νηστικό-Αρκούδι-340x215

28 Σεπ Λαχανίδα Ή kale, η θρεπτική

λαχανίδα_Νηστικό-Αρκούδι-340x215Πρόκειται για ένα είδος λαχανικού, που είναι συγγενές με το γνωστό σε όλους μας λάχανο και ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα μπρόκολα, τα ραπανάκια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα κουνουπίδια, με τη μόνη διαφορά ότι η θρεπτική του αξία τα ξεπερνά όλα κατά πολύ, εξού και η τρομερή δημοσιότητα που έχει λάβει τον τελευταίο καιρό, παγκοσμίως.

Οι λαχανίδες θεωρούνται χορταρικά του χειμώνα, γιατί αντέχουν πολύ στο κρύο. Καλλιεργούνταιμόνο για τα φύλλα τους, τα οποία τρώγονται κυρίως βρασμένα, αλλά και ωμά. Υπάρχουν συνήθως τρεις ποικιλίες στην αγορά. Οι κοινές λαχανίδες, που κάνουν πολλά φύλλα και είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία, λόγω της αντοχής της στο κρύο και την ξηρασία, οι ξανθές, που τα φύλλα τους γίνονται πολύ μεγάλα και πλατειά και οι πράσινες, με τα φύλλα τους να έχουν εξαιρετικό πλάτος και να διατηρούν ένα πράσινο βαθύ χρωματισμό.

Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες Α, C, Κ και του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι αποτελούν μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή, μ’ ένα φλιτζάνι από φύλλα λαχανίδας να περιέχει μόλις 36 θερμίδες.

Η αλήθεια είναι ότι η λαχανίδα ανήκει στα τρόφιμα που, λανθασμένα, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην ελληνική κουζίνα. Το τρομερό μ’ αυτήν, όμως, είναι ότι μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Με τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά «συσκευασμένα» σε τόσες λίγες θερμίδες, αυτό το φυλλώδες λαχανικό είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή μας.

Όσο τα φύλλα της είναι τρυφερά, γίνεται υπέροχη σαλάτα και smoothie, ενώ είναι ιδανική και για συνταγές, όπως οι ντολμάδες, οι χειμωνιάτικες κρεατόσουπες, καθώς και για το κρέας φρικασέ. Βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι ορισμένα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά επηρεάζονται από τη θερμότητα και χάνονται με το μαγείρεμα, γι’ αυτό και για να επωμιστούμε τα οφέλη της, θα μπορούσαμε να την μαγειρέψουμε στον ατμό, ή να τη σοτάρουμε γρήγορα αντί να τη βράσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Emebu, K., Anyika, J., (2011). Proximate and Mineral Composition of Kale (Brassica oleracea) Grown in Delta State, Nigeria. Pakistan Journal of Nutrition, Vol.10(2), pp.190-194
  2. Emebu, K., Anyika, J., (2011). Vitamin and Antinutrient Composition of Kale (Brassica oleracea) Grown in Delta State, Nigeria. Pakistan Journal of Nutrition, Vol.10(1), pp.76-79
  3. Heaney, R., Weaver, C., (1990). Calcium absorption from kale. The American Society for Clinical Nutrition, Vol.51(4), pp.656-657
  4. Bohna, T., Davidssona, L., Walczyk, T., Hurrell, R., (2004). Fractional magnesium absorption is significantly lower in human subjects from a meal served with an oxalate-rich vegetable, spinach, as compared with a meal served with kale, a vegetable with a low oxalate content. British Journal of Nutrition, Vol.91(4), pp 601-606
  5. Rosa, E., Heaney, R., (1996). Seasonal variation in protein, mineral and glucosinolate composition of Portuguese cabbages and kale. Animal Feed Science and Technology, Vol.57(2), pp. 111-127
  6. Kahlon, T., Chiu, M., Chapman, M., (2008). Steam cooking significantly improves in vitro bile acid binding of collard greens, kale, mustard greens, broccoli, green bell pepper, and cabbage. Nutrition Research, Vol.28(6), pp. 351–357

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 17.2.2014