Αποξηραμένα σύκα, τα λειτουργικά τρόφιμα!

Αποξηραμένα σύκα, τα λειτουργικά τρόφιμα!

BEAR-770x460-340x215Το σύκο είναι ο τελευταίος καρπός που θυμίζει καλοκαίρι και επειδή ως φρέσκο είναι διαθέσιμο μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η αποξηραμένη του μορφή αποτελεί μια ιδανική επιλογή όλο το χρόνο, ιδιαίτερα για εμάς, τους λάτρεις του!

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο τύποι αποξηραμένου σύκου, ο φυσικός και ο λευκασμένος. Ο φυσικός, που δεν επιδέχεται κάποια επεξεργασία, έχει χρώμα ανοιχτό καφέ, πλούσιο μελίτωμα και γλυκιά φρουτώδη γεύση. Στο λευκασμένο, λόγω της θείωσης που υφίστανται πριν την αποξήρανση για την καταπολέμηση των μυκήτων και των εντόμων, ο φλοιός του σύκου λευκαίνεται και αποκτά όξινη γεύση. Οι κυριότερες εμπορικές ποικιλίες αποτελούν τα καφέ σύκα της Καλαμάτας και τα ξανθά με λεπτή φλούδα της Κύμης και του Ταξιάρχη Ευβοίας.

Τα αποξηραμένα σύκα ανήκουν στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων, δηλαδή των τροφών που έχουν αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Κ, Β6 και E και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και κάλιο.

Λόγω της αναμφισβήτητης θρεπτικής τους αξίας συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οστών, στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, στην καλή λειτουργία του εντέρου και αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από αναιμία.

Η απόλαυση, βέβαια, που προσφέρουν, έχει και αυτή το τίμημα της. Διαθέτουν περισσότερα σάκχαρα από άλλα αποξηραμένα φρούτα, προσφέροντας αρκετές  θερμίδες σε όποιον αποφασίσει να τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες (τα 5 σύκα αποδίδουν περίπου 250 kcal).

Φυσική αποξήρανση
Για να μπορούμε να τ’ απολαμβάνουμε καθημερινά, μπορούμε ν’ αποξηράνουμε τα σύκα από μόνοι μας. Ο τρόπος είναι πολύ εύκολος, αρκεί να τα προμηθευτούμε φρέσκα, στην ώριμη τους φάση.

Ιδανικά τα κόβουμε στη μέση, αφού τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει με μια πετσέτα, αφενός γιατί αποξηραίνονται πιο εύκολα και γρήγορα, αφετέρου μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχουν κάποιο σκουλήκι στο εσωτερικό τους. Μέσα σ’ ένα μεγάλο πλατύ σκεύος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε τα σύκα με το εσωτερικό τους να δείχνει προς τα πάνω. Τα καλύπτουμε με ένα τούλι, για να μην έρθουν σε επαφή με έντομα και τα αναποδογυρίζουμε καθημερινά, για να αποξηρανθούν από όλες τις πλευρές. Όσο περνάνε οι μέρες, θα διαπιστώσουμε ότι τα πράσινα σύκα έχουν αρχίσει να χάνουν το χρώμα τους και να γίνονται λευκά, ενώ τα μαύρα συνεχίζουν να το διατηρούν. Μετά από 8 με 10 μέρες, τα σύκα θα έχουν αποξηρανθεί τελείως.

 

Αποθήκευση έως ένα χρόνο
Για να μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε τα αποξηραμένα μας φρούτα πολύ καιρό, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε μέσα σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία, κατά προτίμηση σκουρόχρωμα, χωρίς να τα γεμίζουμε ασφυκτικά. Σ’ ένα δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο ή ακόμα και στον καταψύκτη, μπορούν να συντηρηθούν για 6 έως 12 μήνες.

Τα ξερά σύκα μπορούν ν’ αποτελέσουν, με διάφορους τρόπους, κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ως σνακ, ως επιδόρπιο με μέλι και καρύδια, ως συστατικό σε σπιτικά κέικ και μπισκότα, συνοδευτικά σε μια πιατέλα τυριών ή με προσούτο, ακόμα και να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας για να της δώσουμε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας έτσι όλα τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωσή τους.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Doymaz, Ι., (2005). Sun drying of figs: an experimental study. Journal of Food Engineering, Vol.71(4), pp.403-407
  2. Zeimpekis, V., Minis, I., Pappa, V., (2010). Real-time logistics management of dried figs using RFID technology: case study in a Greek cooperative company. International Journal of Logistics Systems and Management, Vol. 7(3), pp. 265-285
  3. Hall, P., Morgan, F., Wheeler, P., (2006), The amounts of six B vitamins in fresh and dried figs. Journal of Food Science, Vol.18(6), pp. 206–216
  4. McKey, D., (1989). Population biology of figs: Applications for conservation.  Cellular and Molecular Life Sciences, Vol.45(7), pp.661-673
  5. Babalisa, S., Papanicolaou, E., Kyriakis, N., Belessiotis, V., (2006). Evaluation of thin-layer drying models for describing drying kinetics of figs (Ficus carica). Journal of Food Engineering, Vol.75(2), pp.205-214
  6. Babalis, S., Belessiotis, V., (2004). Influence of the drying conditions on the drying constants and moisture diffusivity during the thin-layer drying of figs. Journal of Food Engineering, Vol.65(3), pp.449-458

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 8.1.2014