Δείπνο με ένα χορτοφάγο

Δείπνο με ένα χορτοφάγο

Δείπνο-με-ένα-χορτοφάγο-340x215Ο Μιχάλης βρήκε καινούργιο αμόρε και μου ζήτησε να κανονίσω δείπνο με όλη την παρέα, για να μας τη γνωρίσει! Οπότε κι εγώ, σαν σωστή αδελφική φίλη, αποφάσισα να μαγειρέψω και να τους καλέσω όλους στο σπίτι, μιας και ο καιρός έφτιαξε και το μπαλκόνι μου μας χωρά όλους. Κι εκεί σκάει η πληροφορία ότι «..η Ελένη είναι χορτοφάγος».

Εσένα σου έχει τύχει κάτι αντίστοιχο; Αν ναι, μην αγχώνεσαι και εγώ είμαι εδώ. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις αρκετά για τη μαγειρική, το να μαγειρεύεις για χορτοφάγους είναι πολύ εύκολο, καθώς και μία καλή αφορμή για αποτοξίνωση απ’ το κρέας. Εξάλλου, η υψηλή διατροφική αξία των λαχανικών και των οσπρίων, αλλά και οι μοναδικές γεύσεις που προκύπτουν από τους σωστούς συνδυασμούς τους είναι δύο βασικοί λόγοι που θα σε κάνουν να αγαπήσεις κάποιες χορτοφαγικές συνταγές!

Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε ποια κατηγορία φυτοφάγων ανήκει η παρέα σου. Γιατί υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, με βασικό κοινό στοιχείο την πλήρη αποφυγή του κρέατος, των πουλερικών, των ψαριών και των θαλασσινών από τη διατροφή τους. Οι βασικοί τύποι είναι:

  • Οι ωοφυτοφάγοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν μόνο τα αυγά στη διατροφή τους,
  • Οι λακτοφυτοφάγοι, που συμπεριλαμβάνουν μόνο το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους,
  • Οι ωολακτοφυτοφάγοι, που συμπεριλαμβάνουν και τα αυγά και τα γαλακτοκομικά και
  • Οι αυστηροί φυτοφάγοι, που δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν.

Οπότε, το είδος της φυτοφαγίας θα καθορίσει και τις συνταγές που θα επιλέξεις να προετοιμάσεις για σένα και τους φίλους σου. Ο σωστός και ισορροπημένος συνδυασμός τροφίμων και η φαντασία σου μπορεί να δημιουργήσει ένα γκουρμέ χορτοφαγικό μενού, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνα που έχουν την παρουσία κρέατος και θα κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Μάλιστα, ένα καλά σχεδιασμένο μενού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και βέβαια φυτικές ίνες.

Οι φυτοφαγικές συνταγές είναι ανεξάντλητες! Χορτόπιτες, τυρόπιτες, χόρτα τσιγαριαστά, φακοσαλάτες, ταμπουλέ με πλιγούρι, ρεβιθάδες, μακαρονάδες με λαχανικά , σουφλέ μακαρονιών με μανιτάρια, ντοματοκεφτέδες, μέχρι και της εποχής τα ανοιξιάτικα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα καλοκαιρινά τουρλού, τα γεμιστά, η μελιτζανοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα και πόσα άλλα φαγητά και ευφάνταστες συνταγές θα γεμίσουν με χρώμα και νοστιμιά το τραπέζι!

Ακόμη και αν δεν είσαι χορτοφάγος, θα πρότεινα να δοκιμάσεις 1-2 φορές την εβδομάδα κάποια φυτοφαγικά πιάτα. Εκτός από την γευστική ποικιλία που θα ανακαλύψεις, σίγουρα θα επωφεληθείς και από τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής και θα εξοικειωθείς και με την ιδέα της! Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις τις συνταγές που σου αρέσουν περισσότερο! Καλή Όρεξη!

 

Βιβλιογραφία:

  1. Beardsworth, A., Keil, E., (1991). Vegetarianism, Veganism, and Meat Avoidance: Recent Trends and Findings. British Food Journal, Vol. 93(4), pp.19 – 24
  2. White,R., Frank, E., (1994). Health effects and prevalence of vegetarianism. Western  Journal of Medicine, Vol.160 (5), pp 465–470
  3. Ruby, M., (2012). Vegetarianism. A blossoming field of study. Appetite, Vol.5(1), pp. 141–150

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 5.5.2014