ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΛΑΘΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΛΑΘΗ

Diatrofi_BIGΘα μπορούσα να γράψω ακόμη ένα άρθρο για το πώς να επανέλθεις από τη διατροφική κραιπάλη των Χριστουγέννων και για τους διατροφικούς στόχους που πρέπει να θέσεις για τη νέα χρονιά και μπλα μπλα μπλα- κουράστηκα και βασικά δε θέλω να επαναλαμβάνομαι. Επί της ουσίας. Έφαγες πουλάκι μου; Ναι; Μπράβο σου, εύχομαι να το ευχαριστήθηκες! Στην τελική, δύο εβδομάδες υπόθεση είναι, δεν έγινε και τίποτα να φας κατιτίς παραπάνω. Εξάλλου έχεις άλλες 351 μέρες, εντάξει και κάτι λιγότερο αν βγάλεις αργίες και καλοκαιρινές διακοπές, να προσέξεις τη διατροφή σου ή τουλάχιστον να τρως πιο σωστά.
Οπότε και σκέφτηκα να σε βοηθήσω σ’ αυτό το κομμάτι και να σου ξεδιαλύνω, βάση ιδιότητας αλλά και εμπειρίας, λάθη που ίσως ήδη κάνεις, αλλά και να σου ανατρέψω διατροφικούς μύθους που χρόνια ακούς και λιβανίζουν το κεφάλι σου. Έτοιμος/η;

1ος διατροφικός μύθος- ΟΙ ΣΑΛΑΤΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ
Υπό προϋποθέσεις είναι η σωστή απάντηση. Δεν σημαίνει πως αν κατασπαράξεις μια σαλάτα Caesar’s ή του Σεφ ή την αγαπημένη και πολύ θρεπτική χωριάτικη σαλάτα, είσαι καλυμμένος και οι θερμίδες περιορίζονται στο ελάχιστο. Τέτοιες σαλάτες μπορούν να προσεγγίσουν και τις 1000 θερμίδες. Πρόσεχε! Άλλο πράγμα το θρεπτικό γεύμα και άλλο το θερμιδογόνο. Φυσικά και οι σαλάτες -κατά βάση- είναι πολύ θρεπτικές, ωστόσο θα πρέπει πάντα να υπολογίζεις και το ενεργειακό φορτίο των υπολοίπων υλικών που εμπεριέχει.

2ος διατροφικός μύθος- ΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΓΕΥΜΑ ΠΑΧΑΙΝΕΙ
Μην παρεξηγηθώ! Δεν εννοώ και πως είναι οκ να χλαπακιάζεις κάθε μέρα το οτιδήποτε και μετά να οριζοντιώνεσαι στο κρεβάτι. Αλλά οι θερμίδες είναι θερμίδες όποια στιγμή της ημέρας και αν τις καταναλώνεις. Προσωπικά θεωρώ προτιμότερο να τρως το βασικό σου γεύμα με την ησυχία σου στο σπίτι «σαν άνθρωπος» που λένε, παρά στη δουλειά, μπροστά στον υπολογιστή, μέσα στο άγχος και τη βιασύνη. Το φαγητό είναι απόλαυση- κατανάλωσέ το με ηρεμία.

3ος διατροφικός μύθος- ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
Κι εγώ, μέχρι και που άρχισα να σπουδάζω, πίστευα πως είναι ασφαλές για τη διατροφή μου να καταπίνω 2-2 τα πεντανόστιμα κομμάτια σπανακόπιτας της θείας μου με σπιτική ζύμη, σαν να είναι θερμιδικά αέρας κοπανιστός. Αμ πως, θα θελα, κι εγώ κι εσύ. Σπανακόπιτα, πρασσόπιτα, τυρόπιτα και ό,τι άλλο με δεύτερο συνθετικό τη λέξη «πίτα» είναι βόμβα θερμίδων. Και δεν συζητάω καν για τις έτοιμες πίτες του εμπορίου. Το σίγουρο είναι να μην πιστεύεις πως η προσθήκη κάποιου λαχανικού στην πίτα την καθιστά αυτομάτως «υγιεινό» τρόφιμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να την καταναλώνεις, απλά ας είναι με μέτρο, ειδικά αν προσέχεις τη διατροφή σου.

4ος διατροφικός μύθος- ΜΗΝ ΠΙΝΕΙΣ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Το νερό αραιώνει τα γαστρικά υγρά επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Πράγματι. Αυτό συμβαίνει, αλλά αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νερό αυξάνει το ιξώδες της τροφής που πέπτεται, κι αυτή η υδαρής-μαλακή μορφή είναι πιο «φιλική» για τη δράση του ενζύμων του πεπτικού μας συστήματος. Συνεπώς, μπορείς να πίνεις νερό μαζί με το φαγητό σου, αρκεί να μην το παρακάνεις.

5ος διατροφικός μύθος- ΤΑ LIGHT ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ
Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά παρέχουν λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά και, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Κι αυτό γιατί είναι ειδικά επεξεργασμένα ώστε να περιέχουν λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη από τα κανονικά, ώστε να μας δίνουν λιγότερες θερμίδες. Τρόφιμα όπως το ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι είναι ιδανικά αν προσέχεις τη σιλουέτα σου. Υπάρχουν όμως και προϊόντα, όπως οι σάλτσες, που ακόμη και στη light εκδοχή τους εξακολουθούν να είναι αρκετά παχυντικές. Οπότε πρόσεχε πολύ τη χρήση και την κατανάλωση που θα τους κάνεις.

6ος διατροφικός μύθος- ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ ΠΑΧΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΠΡΟ
Το μαύρο ψωμί -πολύσπορο, ολικής άλεσης, σικάλεως- είναι η τελευταία μόδα στο φούρνο της γειτονιάς μου- και «σου» φαντάζομαι . Η αλήθεια είναι ότι το μαύρο ψωμί είναι «ανώτερο» διατροφικά από το λευκό (που είναι περισσότερο επεξεργασμένο), δηλαδή έχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, βοηθά στη ρύθμιση του ζαχάρου και των λιπιδίων στο αίμα μας κλπ κλπ. Από θερμιδικής άποψης, όμως, και τα δυο είδη ψωμιού είναι σχεδόν ίδια! Οπότε ναι, να το προτιμήσεις στην καθημερινή σου διατροφή, αλλά με μέτρο!

7ος διατροφικός μύθος- ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ
Το να μείνεις νηστικός και να κολλήσει το στομάχι σου στην πλάτη, στο υπόσχομαι δε θα βοηθήσει στην ταχύτερη απώλεια βάρους. Γιατί μετά, για να ξεκολλήσει από πίσω, θα θες περισσότερο φαγητό, γιατί ψωμολυσσάς λόγω νηστείας αλλά και γιατί θα φας πιο λαίμαργα λόγω υπερβολικής πείνας. Επί της ουσίας, θα φας τις ίδιες θερμίδες με ένα διατροφικά ισορροπημένο μενού με 5 τακτά γεύματα και σνακ. Άρα κανένα αποτέλεσμα. Επίσης, απλά θα υποσημειώσω, ότι η παραπάνω νοοτροπία είναι πολύ κακή για την υγεία σου, καθώς μακροπρόθεσμα επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία έκκρισης ινσουλίνης.

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Ιανουαρίου 2017