Ελληνικό θαλασσινό αλάτι vs αλάτι Ιμαλαΐων

Ελληνικό θαλασσινό αλάτι vs αλάτι Ιμαλαΐων

march7-340x215Αλάτι. Ένας φυσικός θησαυρός, πολύτιμος ηλεκτρολύτης για το σώμα μας, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ευεργετικά συστατικά. Εξάγεται από την θάλασσα ή από τη γη σαν ορυκτό και καταλήγει στο τραπέζι μας, για να νοστιμίσει όχι μόνο τα φαγητά μας, αλλά και τη ζωή μας.

Πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μία χώρα που βρέχεται από χιλιόμετρα θάλασσας και μας προσφέρει το φυσικό θαλασσινό αλάτι. Χονδρό ή κρυσταλλικό και ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο συγκομιδής του, αποκτά πολλά επιπλέον ονόματα:

ηλιακό– που παράγεται με την επίδραση του ήλιου πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, απ’ όπου και συλλέγεται,

αλάτι βράχων– που συλλέγεται με κόπο και υπομονή μέσα από τις φυσικές κοιλότητες που δημιουργούνται στα βράχια, και

αφράλα ή αφρίνα(fleur de sel)-ο αφρός του αλατιού που σχηματίζεται μέσα στις κοιλότητες των βράχων από τα κύματα που χτυπάνε σ’ αυτά και δεν υπόκειται καμιά χημική ή άλλη επεξεργασία, προσφέροντάς μας φυσικά το ιώδιο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό.

Φυσικό ανεπεξέργαστο (μη ραφιναρισμένο) περιέχει νάτριο και επιπλέον 91 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία σε ιδανική αναλογία, που το καθιστούν σημαντική πηγή απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων για την ομαλή λειτουργία του σώματός μας. Συλλέγεται από τις αλυκές των Κυθήρων, της Καλλονής στη Μυτιλήνη, στη Μάνη στους πρόποδες του Ταϋγέτου, την Πιερία, τη Λέσβο, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και την Κομοτηνή. Οι δύο αλυκές κοντά στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η Άσπρη και η Μαύρη Αλυκή, παράγουν το περισσότερο ελληνικό αλάτι.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονος λόγος για το αλάτι Ιμαλαΐων, ως αθώο υποκατάστατο του αλατιού, γιατί, όπως υποστηρίζεται, όχι μόνο δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, αλλά βοηθά στα γαστρεντερικά προβλήματα και βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού και μεταβολικού μας συστήματος. Προέρχεται από εξόρυξη, κυρίως από τα ορυχεία αλατιού στο Khewra του Πακιστάν, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και πρόκειται για αλάτι που έχει κρυσταλλοποιηθεί μέσα στη γη, στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Είναι δηλαδή ουσιαστικά ένας τύπος ορυκτού αλατιού που αποτελείται κατά 90-95% από χλωριούχο νάτριο και 1-5% από μέταλλα- μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και σίδηρο- η περιεκτικότητα των οποίων ποικίλλει.

Έτσι, η ποσότητα των μετάλλων την οποία λαμβάνουμε και στην οποία οφείλονται – όπως διαφημίζεται- οι ευεργετικές του ιδιότητες, είναι τόσο μικρή και αμελητέα, που μας αναγκάζουν να καταλήγουμε στο γεγονός ότι το αλάτι αυτό δεν έχει δυστυχώς κανένα επιπλέον όφελος για την υγεία μας και σίγουρα δεν πρέπει να καταναλώνεται ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα από άτομα που πάσχουν από κυκλοφορικά προβλήματα.

Άλλωστε, ποιος ο λόγος να μην επιλέγουμε ένα ελληνικό προϊόν, που εκτός απ’ το γεγονός ότι δεν έχει υποστεί καμία χημική επεξεργασία για να καθαριστεί και να καταστεί βρώσιμο, όπως τα ορυκτά αλάτια, είναι εμπλουτισμένο σε Ιώδιο, ένα θρεπτικό στοιχείο, χρήσιμο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς μας αδένα.

Βιβλιογραφία

  1. Carretero, Ι., (2002). Clay minerals and their beneficial effects upon human health. A review. Applied Clay Science, Vol.21(3–4), pp 155–163
  2. Domingo, K., Chertow, G., Coxson, P., Moran, A., Lightwood, J., Pletcher, M., Goldman, L., (2010). Projected Effect of Dietary Salt Reductions on Future Cardiovascular Disease. The New England Journal of Medicine, Vol.36(2), pp 590-599
  3. Durack, E., Mercedes, A., Wilkinson, M., (2008). Salt: A Review of its Role in Food Science and Public Health. Current Nutrition & Food Science, Vol.4(4)

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 17.3.2015