Επιτρέπεται αν είσαι έγκυος να καταναλώνεις καπνιστό σολομό;

Επιτρέπεται αν είσαι έγκυος να καταναλώνεις καπνιστό σολομό;

solomoseguosoncall-340x215Επιτρέπεται αν είσαι έγκυος να καταναλώνεις καπνιστό σολομό;

Αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, είναι συνετό να μην καταναλώνετε καπνιστό σολομό, ή τροφές που τον εμπεριέχουν, όπως το σούσι, ή να τον καταναλώνετε 1 φορά τον μήνα και υπό προϋποθέσεις.

Η απαγόρευση έγκειται στην υψηλή συγκέντρωση βαρέων τοξικών μετάλλων (όπως μολύβδου, υδραργύρου και καδμίου) που εμπεριέχει το ψάρι αυτό, καθώς και πολλά άλλα, όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί, ο λευκός μπακαλιάρος, αλλά και ο τόνος, φρέσκος ή κονσέρβας. Κι αυτό γιατί τα υψηλά επίπεδα του σολομού, κυρίως σε υδράργυρο, μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα ενός αγέννητου μωρού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μέταλλα, χαμηλά σε κορεσμένα λίπη και περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος των μωρών, πριν και μετά τη γέννηση τους. Απλά χρειάζεται να είστε προσεκτική σχετικά με το ποια ψάρια διαλέγετε.

Μια ισορροπημένη διατροφή εγκυμοσύνης πρέπει να περιέχει γεύματα με ψάρι, αλλά όχι περισσότερο από 2 μερίδες μέσα στην εβδομάδα (1 μερίδα είναι 200-220γρ).

Αν, πάλι, ο καπνιστός σολομός είναι ένα ψάρι που συνηθίζατε να τρώτε αρκετά συχνά προ εγκυμοσύνης, τότε θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι δεν θα βλάψει το έμβρυο να το γευτείτε, για παράδειγμα 1 φορά/ μήνα, μαγειρεμένο ως μέρος μιας συνταγής, αρκεί να είστε διπλά προσεκτική για την ποιότητα και την προέλευσή του.

Ο καλός καπνιστός σολομός πρέπει ν’ αναδίδει ένα διακριτικό, ελαφρύ άρωμα καπνού και βουτύρου. Θα πρέπει να έχει λεπτή και μαλακή υφή, λίγο λιπαρή αλλά ευχάριστη γεύση, που λιώνει στο στόμα.  Στην περίπτωση που μυρίζει μουρουνέλαιο, είναι υπερβολικά αλμυρός και έχει πλαδαρή ή ξερή υφή, είναι καλύτερο να τον αποφύγετε.

 

 

Βιβλιογραφία

  1. Τ., Meltzer, Η., Thorsdottir, Ι., Knudsen, V., Olsen, S., (2007). Is High Consumption of Fatty Fish during Pregnancy a Risk Factor for Fetal Growth Retardation? A Study of 44,824 Danish Pregnant Women. American Journal of Epidemiology, Vol.166(6), pp. 687-696
  2. Davidsona, P., Strainb, J., Myersa,G., Thurstona, S., Bonhamb, M., Shamlayec, C., Rinera, A., Wallaceb, J., Robsonb, P., Duffy, E., Georgera, L., Reevesa, J., Cernichiaria, E., Canfield,R., Coxe, C., Huanga, L., Janciurasa, J., Clarksona, T., (2008). Neurodevelopmental effects of maternal nutritional status and exposure to methylmercury from eating fish during pregnancy. NeuroToxicology, Vol.29(5), pp. 767–775
  3. Miles, E., Noakes,P., Kremmyda, L., Vlachava, M., Diaper, N., Rosenlund, G., Urwin, H., Yaqoo, B., Rossary, A., Farges, M., Vasson, M., Liaset, B., Froyland, L., Helmersson,J., Basu, S., Garcia, E., Olza, J., Mesa, M., Aguilera, C., Gil, A., Robinson, S., Hazel, M.,  Godfrey, K., Calder, P., (2011). The Salmon in Pregnancy Study: study design, subject characteristics, maternal fish and marine n–3 fatty acid intake, and marine n–3 fatty acid status in maternal and umbilical cord blood. American Society for Nutrition, Vol. 94 (6), pp1986-1992

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 19.11.2014