ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: 6+1 διατροφικά tips

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: 6+1 διατροφικά tips

ImageGenΠαρόλο που υπολείπονται τριάντα ημέρες για να εισέλθουμε κι επίσημα στο καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και το μυαλό –αναπόφευκτα- τρέχει σε χιλιάδες μαγικές εικόνες και μυρωδιές, με τη διάθεση μας να γίνεται πιο ανάλαφρη και ξέγνοιαστη.

Ντα ντα ντα νταν! Αυτό θα ήταν το ηχητικό εφέ πριν την επόμενη παρατήρηση. Γιατί μαζί με όλα τα παραπάνω, επανέρχεται και ο διακαής πόθος για ένα αψεγάδιαστο κορμί και η ύπαρξη της κυτταρίτιδας είναι ο μόνιμος προβληματισμός των περισσοτέρων, κυρίως γυναικών, μιας και των αντρών δεν τους καίγεται καρφί (δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά πάσχετε κι εσείς απ’ αυτή!).

Πριν αρχίσετε, λοιπόν, τα ξόρκια και τις απελπισμένες προσπάθειες για «ταχύτατα» και «εμφανή» αποτελέσματα, όπως πολλοί τάζουν, παρακάτω σας προτείνουμε συμβουλές για να βελτιωθεί η όψη της, οριστικά!

Καταρχάς, θα ήταν σωστό να γνωρίζουμε ότι είναι ένα κατεξοχήν αισθητικό πρόβλημα και όχι μια πάθηση. Η «όψη φλοιού πορτοκαλιού», όπως αλλιώς καλείται η κυτταρίτιδα, είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι και στην κοιλιά και οφείλεται στην κακή αιμάτωση και τη διόγκωση των λιποκυψελών.

Επηρεάζεται κυρίως από τις γεννητικές ορμόνες και ιδίως τα οιστρογόνα. Ορισμένες καταστάσεις όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η λήψη αντισυλληπτικών υποβοηθούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Άλλοι παράγοντες είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, κληρονομικοί παράγοντες (καθώς πλήττει και γυναίκες που προσέχουν τη διατροφή τους και ασκούνται συστηματικά), ο τρόπος ζωής (ξενύχτια, αλκοόλ, κάπνισμα, καθιστική ζωή) και η φυλετική καταγωγή (αυξημένη συχνότητα στις λευκές γυναίκες).

Όπως και να έχει, δυστυχώς η κυτταρίτιδα ΔΕΝ θεραπεύεται. Μπορεί όμως να βελτιωθεί σημαντικά, τόσο με παρεμβατικές μεθόδους όπως το laser, το λεμφικό μασάζ, όσο και με ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας και των παραγόντων που την προκαλούν, όπως η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή κλπ. Μόνο τότε τα αποτελέσματα θα έχουν διάρκεια. Να, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε!

  1. Απώλεια των περιττών κιλών!

Υπάρχουν πολλά υπέρβαρα άτομα που δεν έχουν κυτταρίτιδα και αρκετά αδύνατα που έχουν. Πάραυτα, η απώλεια του περιττών κιλών και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, βοηθάει στη μείωση της κυτταρίτιδας. Έτσι, θα μπορέσουμε τουλάχιστον να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα και αποδοτικότερα.

  1. Εντάξτε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά

Πιο πολύτιμα στη μάχη με την κυτταρίτιδα θεωρούνται τα φρούτα και λαχανικά όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το αγγούρι, το μαρούλι, η ρόκα, τα κολοκυθάκια, τα άγρια χόρτα, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, το μάνγκο, τα κεράσια, οι φράουλες και γενικότερα λαχανικά και φρούτα πλούσια σε νερό και με λιγότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα. Ακόμα, αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, παίζουν εξαιρετικό διασπαστικό ρόλο στην κυτταρίτιδα, γιατί τονώνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στην επιδερμίδα, το οποίο προωθεί την ελαστικότητα της και διατηρεί την σφριγηλότητα της.

  1. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, τηγανητά, γλυκά και πολύ λιπαρά τρόφιμα, καθώς και τα fast food

Επεξεργασμένα λιπαρά τρόφιμα όπως τα λουκάνικα και το τυρί, τα μπισκότα και τα κέικ είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή. Συνήθως περιέχουν πολλά πρόσθετα, όπως αλάτι και γλυκαντικά, τα οποία υπερφορτώνουν τον οργανισμό με τοξίνες. Αποφύγετε, επιπλέον, τα γλυκά, τα ζαχαρώδη και ό,τι περιέχει πολύ λίπος ή ζάχαρη, καθώς η περίσσειά τους αποθηκεύεται σαν λίπος στο σώμα. Ο αριθμός των λιποκυττάρων που έχει κάθε άνθρωπος είναι γενετικά καθορισμένος. Η αυξημένη αποθήκευση λίπους οδηγεί στη διόγκωσή τους, κάτι που συμβάλλει στην εμφάνιση της καπιτονέ όψης στο δέρμα.

  1. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αναψυκτικών, αλκοόλ και καφεΐνης

Η καφεΐνη μπορεί να χειροτερέψει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, λόγω της επίδρασης της στην ροή του αίματος  και της πρόσληψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς της επιδερμίδας. Οπότε, περιορίστε την κατανάλωση του καφέ, του τσαγιού και των αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη. Καταναλώστε 1-2 φλιτζάνια το πολύ, την ημέρα.

Το αλκοόλ προκαλεί τοξίνες στον οργανισμό και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων, που μειώνουν την παραγωγή του κολλαγόνου της επιδερμίδας.

  1. Ενυδατώστε τον οργανισμό σας!

Το νερό είναι το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Κάθε μέρα, ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει τουλάχιστον δύο λίτρα νερό μέσω βασικών λειτουργιών του, όπως η εφίδρωση και η ούρηση. Η αντικατάσταση αυτής της ποσότητας είναι επιβεβλημένη, ώστε να λειτουργούν ομαλά το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και να αποβάλλονται οι τοξίνες, που παίζουν ρόλο στον σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα! Για να γίνει εφικτό, εξασφαλίστε 1 ποτήρι νερό, κάθε 1- 1 ½ ώρα.

  1. Γυμναστείτε! Η άσκηση κάνει θαύματα!

Η αλήθεια είναι ότι καμία σωματική άσκηση δεν απαλλάσσει εντελώς από την καπιτονέ όψη! Ωστόσο, η «όψη φλοιού πορτοκαλιού» είναι πιο ορατή όταν καλύπτει χαλαρούς ιστούς, παρά όταν βρίσκεται πάνω σε σφιχτούς μυς. Γι’ αυτό, σηκωθείτε από τον καναπέ και εντάξτε στη ζωή σας την αερόβια άσκηση. Ποδήλατα, περπάτημα, κολύμβηση, τρέξιμο και ό,τι άλλο κάνετε κέφι, για τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Αν δεν είναι ακόμη κομμάτι της καθημερινότητάς σας, να ένας ακόμη λόγος για να γίνει.

  1. Σταματήστε το κάπνισμα.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στα αιμοφόρα αγγεία είναι καλά τεκμηριωμένες. Και επειδή στους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες για κυτταρίτιδα συμπεριλαμβάνεται η διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος, καλό είναι να βγάλετε το τσιγάρο από τη ζωή σας. Επιπλέον, το τσιγάρο γεμίζει τον οργανισμό με τοξίνες και η παγίδευση τους, συμβάλλει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Rossi, A., Vergnanini, A., (2000). Cellulite: a review. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, Vol.14(4), pp. 251–262
  2. Avram, Μ., (2004). Cellulite: a review of its physiology and treatment. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, Vol. 6 (4), pp. 181-185
  3. Van Vliet, M., Ortiz, A., Avram,M., Yamauchi, P., (2005). An assessment of traditional and novel therapies for cellulite. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, Vol. 7(1), pp. 7-10
  4. Shapiro, S., Saliou, C., (2001). Role of vitamins in skin care. Nutrition, Vol.17(10), pp. 839-844

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Μαΐου 2014