27 Σεπ Λωτός, το λησμονημένο φρούτο
Ο λωτός, ο γνωστός καρπός των Ομηρικών χρόνων, μπορεί να λησμονήθηκε για αρκετό καιρό, άρχισε όμως τα τελευταία χρόνια να γίνεται και πάλι κομμάτι της διατροφής μας.
Αν και η εξωτερική του εμφάνιση δεν προδιαθέτει την κατανάλωσή του, η γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση του τον κατατάσσει στα φρούτα που αποκτούν ολοένα και πιο πιστούς οπαδούς. Είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δέντρου που ωριμάζει αυτή την εποχή, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα με χρώμα ξανθό, πορτοκαλί, κόκκινο ή κυανόμαυρο, ανάλογα με την ποικιλία και το είδος προέλευσης του ομώνυμου φυτού. Η γεύση του, αμέσως μετά τη συγκομιδή, είναι στυφή. Αυτό οφείλεται στο ότι άγουρος είναι πλούσιος σε τανίνες. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως και απαιτείται να ωριμάσει περισσότερο. Τότε γίνεται γλυκός και ζουμερός, με το δέρμα του να τείνει να σπάσει πολύ εύκολα.
Είναι πλούσιος σε:
- φυτικές ίνες
- βιταμίνες (C, Β1, Β2, Β6)
- ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό)
Είναι εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, β-καροτένιου, λυκοπένιου, ζεαξανθίνης και κρυπτοξανθίνης, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες, εξίσου γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Ο λωτός, με τον καρπό του να παρέχει μόλις 73 θερμίδες, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας για άτομα που θέλουν ν’ ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα, όμως, σε φυσικά σάκχαρα, απαγορεύεται σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υποφέρουν από παχυσαρκία.
Μέθοδοι Ωρίμανσης
Η ωρίμανση μπορεί να γίνει τοποθετώντας τα φρούτα σ’ ένα κλειστό δοχείο ή διπλωμένη χάρτινη σακούλα, σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά κλείστε τη σακούλα, αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό.
Ακόμα γρηγορότερη και πιο σίγουρη ωρίμανση θα γίνει αν μαζί με τα φρούτα τοποθετήσετε δύο με τρία μήλα. Τα μήλα βγάζουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, που βοηθά στην ωρίμανση. Όταν ωριμάσουν, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο. Άλλη μία μέθοδος ωρίμανσης, είναι να βάλετε τους λωτούς στην κατάψυξη περίπου για τρεις ημέρες. Μετά αφήστε τους στο ψυγείο να ξεπαγώσουν, για επιπλέον δύο με τρεις.
Αφήστε, λοιπόν, τη φαντασίας σας ελεύθερη και εκμεταλλευτείτε την υπέροχη γλυκιά γεύση του, δημιουργώντας μαρμελάδες από λωτούς, λικέρ, κέικ ή χρησιμοποιήστε τους για να δώσετε επιπλέον γεύση στις σαλάτες και στα φαγητά σας.
Βιβλιογραφία:
1. Alonso, J., Howell, N., Canet, W., (1997). Purification and characterisation of two pectinmethylesterase from persimmon(Diospyros kaki). Journal of the Science of Food and Agriculture, Vol.75(3), pp.352-358
2. Sinha, Β., Bansal, S., (2008). A Review of Phytochemical and Biological Studies of Diospyros Species Used in Folklore Medicine of Jharkhand. Journal of Natural Remedies, Vol.8(1), pp. 2-13
3. Li, C., Leverence, R., Trombley, J., Xu,S., Yang, J., Tian, Y., Reed, J., Hagerman, A., (2010). High Molecular Weight Persimmon (Diospyros kaki L.) Proanthocyanidin: A Highly Galloylated, A-Linked Tannin with an Unusual Flavonol Terminal Unit, Myricetin. Journal of Agricultural and food Chemistry, Vol.58(16), pp. 9033–9042
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 4.11.2013