Μάραθος, ο ευεργετικός

Μάραθος, ο ευεργετικός

μάραθος_Νηστικό-Αρκούδι-340x215Αρωματίζει το φαγητό μας, αποτελεί πρώτη ύλη για μαγειρικά πειράματα στην κουζίνα μας και έχει ευεργετικές ιδιότητες που προασπίζουν την υγεία μας. Ο λόγος για το μάραθο, ένα φυτό πολλαπλών χρήσεων, το οποίο μαςδίνει αρωματικούς σπόρους και φύλλα  για καρύκευμα, αλλά και μία γευστική ρίζα, το φινόκιο ή μαραθόριζα, που τρώγεται σαν λαχανικό.

Έχει βαθυπράσινα αραχνοειδή φύλλα, έντονη δροσερή γεύση και μυρωδιά. Η δε βολβώδης ρίζα του, όταν είναι φρέσκια, μοσχοβολάει από μακριά.

Η καταγωγή του είναι από τη Μεσόγειο και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από τα αρχαία χρόνια. Ευδοκιμεί σε αφράτα και γόνιμα  εδάφη, με μεγάλη ηλιοφάνεια. Ο μάραθος είναι ετήσιο φυτό και η σπορά του γίνεται συνήθως από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές της άνοιξης.  Όταν η σπορά γίνει τον Ιούλιο, η συγκομιδή γίνεται το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα και στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η σπορά γίνει στα τέλη του χειμώνα.

Χρησιμοποιείται και ως βότανο και ως μπαχαρικό. Όλα τα μέρη του φυτού, οι ρίζες, οι βλαστοί, τα φύλλα του και οι σπόροι του, μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή και να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Από τους σπόρους του, μάλιστα, εξάγεται και το αιθέριο έλαιο του φυτού, το μαραθέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών, αρωμάτων, σαπουνιών, φαρμάκων και ποτών.

Ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα πολλαπλά του οφέλη τον κάνουν περιζήτητο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα. Στη φαρμακοβιομηχανία, υπάρχουν αλοιφές που περιέχουν μάραθο και χρησιμοποιούνται για εξανθήματα, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του.

Φυτέψτε τον στη γλάστρα!
Για να έχουμε φρέσκο και σαφώς πιο μυρωδάτο και υγιεινό μάραθο, από τα ματσάκια του εμπορίου, μπορούμε να φυτέψουμε 5-6 σπόρους του σ’ ένα ηλιόλουστο σημείο στον κήπος μας ή σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι μας, από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο.

Ο μάραθος θέλει ζέστη για να έχει σωστή ανάπτυξη και δε θέλει συχνό πότισμα, με εξαίρεση το καλοκαίρι, που πρέπει να τον ποτίζουμε  1-2 φορές την εβδομάδα.

Συντήρηση και Αποξήρανση
Τα φύλλα του μάραθου δεν συντηρούνται για πολλές ημέρες στο ψυγείο, το φινόκιο όμως διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, επειδή οι σπόροι του έχουν εντονότερο άρωμα και γεύση από τα φύλλα του, μπορούμε να τους αποξηράνουμε, στη φάση που έχουν καφέ-πράσινο χρώμα και να τους διατηρήσουμε σ’ ένα σκούρο βάζο, για πολύ καιρό.

Διατροφικά Tips
Ο βλαστός και τα φύλλα του μάραθου μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ωμά σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένα με κρέας ή θαλασσινά, ή ακόμα και σε χορτόπιτες, που θα τους δώσουν μια απαλή, γλυκιά και ταυτόχρονα αρωματική γεύση.  Τα φύλλα του, επίσης, μπορούμε να τα βράσουμε και να καταναλώσουμε το ευεργετικό τους αφέψημα.

Οι μαραθόσποροι είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό για ψάρια, κρέας, σπιτικά τουρσιά, ελιές, αλλά και το ψωμί.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Barros, L., Carvalho, A., Ferreira, I., (2010). The nutritional composition of fennel (Foeniculumvulgare): Shoots, leaves, stems and inflorescences. Food Science and Technology, Vol. 43(5), pp.814-818
  2. Mazher, M., Mesiry, T., (2000). Influence of some micronutrients under variable irrigation intervals on growth, yield, chemical composition and essential oil productivity of fennel (Foeniculumvulgare, Mill) plants. Annals of Agricultural Science, Vol. 38(2), pp. 773-794
  3. Oktaya, M., Gulcinb, I., Kufrevioglub, O., (2003). Determination of in vitro antioxidant activity of fennel (Foeniculumvulgare) seed extracts. Food Science and Technology, Vol.36(2), pp. 263-271
  4. Piccaglia, R., Marotti, M., (2001). Characterization of Some Italian Types of Wild Fennel (Foeniculumvulgare Mill.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 49 (1), pp 239-244
  5. Heij, G., (1990). Florence fennel. Research on Florence fennel shows that potassium is an important nutrient element. Groenten en Fruit, Vol.45(44), pp. 37-38

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 24.2.2014