Μαυρομάτικα με κιμά και σέσκουλα

Μαυρομάτικα με κιμά και σέσκουλα

φασολάκια_Νηστικό-Αρκούδι-340x215Θρεπτική, γευστική και χρωματική πανδαισία

Prep Time: 20 minutes

Cook time: 01h 30min

Nutrition facts:  394 kcal/ μερίδα

 

 

Υλικά

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μαυρομάτικα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και τα στραγγίζουμε.  Στη συνέχεια, τα καβουρντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σωτάρουμε σε μια πλακερή κατσαρόλα, το σκόρδο και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το κιμά μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, ανακατεύουμε πάντα απαλά και όταν δέσουν τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε τα σέσκουλα, μέχρι να μαραθούν.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Τα μαυρομάτικα είναι από τα όσπρια που καταναλώνονται λιγότερο, παρόλο  που έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι προικισμένα με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο (υψηλή περιεκτικότητα). Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και παρέχουν άφθονη βιταμίνη Β1.

Τα σέσκουλα έχουν ιδιαίτερη γεύση και διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C και περιέχουν σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Ο κιμάς περιέχει μια μεγάλη ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη D και του συμπλέγματος B (κυρίως Β12), σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Τώρα που ο χειμώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι θερμοκρασίες είναι πλέον χαμηλές, το πιάτο αυτό θα σας εφοδιάσει με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι με θερμίδες! Καλή όρεξη!

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 26.11.2013