05 Οκτ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για φοιτητές
Και ήρθε η πολυπόθητη μέρα που οι κόποι, το άγχος και τα ξενύχτια έπιασαν τόπο και η πιο όμορφη εποχή της ζωής σας μόλις ξεκινά! Η φοιτητική! Ξέρω. Στην αρχή φαίνονται όλα «βουνό» και ο απογαλακτισμός από τους γονείς επίπονος. Εγώ είχα πνιγεί 2 εβδομάδες στο κλάμα μέχρι να αποδεχτώ την κατάσταση- ελληνική δεμένη οικογένεια βλέπεις, με μαμά και μπαμπά εκεί για «σένα», για τα πάντα! Και τώρα, μόνος/η σε μια ξένη -για πολύ λίγο- πόλη και με γνώσεις μαγειρικής περιορισμένες στο βραστό αυγό.
Για τους τυχερούς που το γεμάτο ταπεράκι θα φτάνει γρήγορα κοντά τους με ΚΤΕΛ, έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματα της επιβίωσής σας. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, το φαγητό να φτάνει στον προορισμό του εγκαίρως και να συντηρείται σωστά, είτε στη συντήρηση, είτε στην κατάψυξη. Για τους υπόλοιπους, που με τόσες εκπομπές μαγειρικής, όλο και κάτι μάθατε, προσπαθήσατε ή καταφέρατε και μαγειρέψατε, δεν αγχώνομαι. Είστε οι καλύτεροι, δεν θα πεινάσετε και προβλέπω να γίνεστε και οι αγαπημένοι οικοδεσπότες των φίλων σας! Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στους τελευταίους, που ουδεμία σχέση έχουν με την ηλεκτρική κουζίνα και το «δέσιμο» σίγουρα δεν παραπέμπει σε πήξιμο υγρού μείγματος με την προσθήκη αλευριού, κρέμας, βουτύρου, κλπ.
Σίγουρα, επίσης, τα έξοδα της διατροφής, στη σημερινή οικονομική κατάσταση και με τις περισσότερες οικογένειες να έχουν πλέον χαμηλότερο προϋπολογισμό, είναι σημαντικά- κυρίως για τους πρωτοετείς φοιτητές, που μετά τη χαρά της επιτυχίας στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, καλείστε να ζήσετε υγιεινά και όμορφα, αλλά με λίγα χρήματα. Ξεκινήστε λοιπόν με ένα σωστό προγραμματισμό, κατανέμοντας τα χρήματά σας ανάλογα με τα μηνιαία έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, τηλέφωνο) και υπολογίστε τι απομένει και αναλογεί για τη διατροφή σας (και τη διασκέδαση φυσικά!). Οπότε ψάξε για:
- ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΟΥ ΛΕΣΧΗ
Σίγουρα η σχολή διαθέτει φοιτητική λέσχη και σας συμφέρει οικονομικά να σιτίζεστε σε αυτή. Εντάξει, το φαγητό δεν είναι πάντοτε εξαιρετικής ποιότητας, σίγουρα όμως θα σας καλύψει το μεσημεριανό σας γεύμα, που είναι και το πιο σημαντικό και ακριβό γεύμα της ημέρας.
- GREEK TAVERNA for ever
Κάντε μια ερευνητική βόλτα στη νέα σας γειτονιά, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν ψητοπωλεία ή ταβέρνες με σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, ελέγχοντας πάντα την ποιότητα και φυσικά τις τιμές. Πολλά από αυτά, μάλιστα, βγάζουν προσφορές και κουπόνια για φοιτητές, τα οποία θα τ’ αναζητήσετε κυρίως μέσω παραγγελιών από το διαδίκτυο.
- ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ της γειτονιάς
Στα περισσότερα, ακόμα και στις μικρές αλυσίδες, υπάρχουν στα ψυγεία κατεψυγμένα πακέτα φαγητών (σπανακόρυζο, φασολάκια λαδερά, φακές, φασολάδα, κλπ), που βέβαια χρειάζονται μαγείρεμα, αλλά με λιγότερο κόπο απ’ ότι φαντάζεστε. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και οι υπόλοιποι σιγά σιγά να μαθαίνουμε. Οι οδηγίες μαγειρέματος στην πίσω πλευρά γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και σας πληροφορώ θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα και θα αναφωνείτε «Αχ βρε μάνα που είσαι να δοκιμάσεις…».
4.ΙΝΤΕΡΝΕΤ αγάπη μου!
Πλέον, υπάρχουν άπειρα blogs και sites που σε βοηθούν καταρχάς να διεισδύσεις και να εντρυφήσεις στον κόσμο της μαγειρικής, αλλά και online κοινότητες να μπορούν να σε ταΐσουν. Και σπιτικά. Η φιλοσοφία τους βασίζεται στο ότι υπάρχουν άτομα που μαγειρεύουν για τους ίδιους ή και τις οικογένειές τους, και τις μερίδες που περισσεύουν τις μοιράζονται με άλλα μέλη της «κοινότητας». Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι θα είστε μέλη της τελευταίας και φυσικά θα έχετε μια συμμετοχή στο κόστος των υλικών.
Τώρα, τι θα αποφασίσετε απ’ όλα τα παραπάνω είναι στο χέρι σας και εξαρτάται από την όρεξή σας και την τσέπη σας.
Ως διατροφολόγος αλλά και ούσα κάποτε φοιτήτρια, είναι καθήκον μου να σας επισημάνω και τα εξής παρακάτω, όχι μόνο για να τρέφεστε σωστά, αλλά και γιατί δεν θέλουμε (εγώ και η μαμά σας!) να «στρογγυλέψετε» κιόλας. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά σε φοιτητές, ιδιαίτερα το πρώτο χρόνο της νέας τους καθημερινότητας. Οπότε,
– καταναλώστε ένα ισορροπημένο πρωινό.
Για να ξυπνήσει σώμα και μυαλό και να ξεκινήσετε δυναμικά τη μέρα σας. Ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά, ένα τοστ μαζί με χυμό, αλλά και γιαούρτι με μέλι και βρώμη είναι υγιεινές και οικονομικές προτάσεις σε σχέση με την τυρόπιτα και την πίτσα που θα αναγκαστείτε να αγοράσετε όταν μετά από λίγες ώρες η πείνα θα σας βασανίζει.
– κουβαλήστε μαζί σας σνακ και φαγητό
Πάρτε μαζί σας ατομικές συσκευασίες σε κρακεράκια, μπάρες δημητριακών ή ακόμη και τοστ από το σπίτι ή και φρούτα. Ειδικά στην περίπτωση που θα περάσετε τη μισή σας μέρα στη σχολή, θα σας εφοδιάσουν με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και θα αποφύγετε να πέσετε μετά με τα μούτρα σε ότι φαγητό βρεθεί μπροστά σας.
Βιβλιογραφία:
- Papadaki,Α., Hondros,G., Scott, J., Kapsokefalou, M., (2007). Eating habits of University students living at, or away from home in Greece. Appetite, Vol.49(1), pp.169–176
- Chourdakis, M., Tzellos, T., Papazisis, P., Toulis, K., Kouvelas, D., (2010). Eating habits, health attitudes and obesity indices among medical students in northern Greece. Appetite, Vol.55(3), pp. 722–725
Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2015