Ρόδι, το «μαγικό» φρούτο του φθινοπώρου

Ρόδι, το «μαγικό» φρούτο του φθινοπώρου

ρόδι_νηστικό-αρκούδι-340x215Το ρόδι είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς καρπούς της εποχής μας και από τα πιο αγαπημένα φθινοπωρινά φρούτα.

Θεωρείται για πολλούς λαούς, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, το σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας, της γονιμότητας, του πλούτου και του έρωτα. Εκτιμάται, όμως, παράλληλα για τη νοστιμιά του, τη χαμηλή θερμιδική του αξία (94kcal/ 100γρ τροφίμου), αλλά και για την σημαντική του συμβολή στην υγεία και την ομορφιά λόγω των ευεργετικών και αντιγηραντικών ιδιοτήτων του. Αποτελείται από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A και E, σίδηρο και κάλιο, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες, οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ.

Έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες. Καταπολεμά την ακμή, μειώνει την πίεση και τα επίπεδα της ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη αλλά και βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση των ανδρών με πρόβλημα στύσης.

Πώς να τα διαλέξετε;
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών. Tα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά. Προτιμήστε, σε κάθε περίπτωση, τα βαριά ρόδια, με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα. Να θυμάστε ότι ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί. Αυτή την εποχή θα τα βρείτε στη λαϊκή ή το μανάβικο της γειτονιάς σας στην καλύτερή τους φάση.

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα ρόδι είναι φρέσκο;
Μα φυσικά από την όψη της φλούδας του. Εάν είναι σκληρή, τότε είτε συλλέχθηκε από καιρό, είτε συντηρήθηκε σε λάθος συνθήκες. Αν υπάρχει κοτσάνι και η φλούδα του είναι χωρίς σκασίματα και σημάδια, τότε είναι φρέσκα.

Πώς να τα διατηρήσετε;
Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου. Για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα.

Για όλα αυτά, λοιπόν, αλλά και για την υπέροχη γεύση του, καταναλώστε τους σπόρους του, στύψτε και πιείτε το χυμό του ή χρησιμοποιείστε τους σπόρους στις σαλάτες, στα φαγητά ή τα γλυκά σας δίνοντας γεύση, άρωμα και χρώμα!

Βιβλιογραφία:
1. Basu, A., Penugonda, K., (2009). Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice. Nutrition Reviews, Vol.67(1), pp. 49-56
2. Summer, M., Elliott- Eller, M., Weidner, G., Daubenmier, J., Chew, M., Marlin, R., Raisin,C., Ornish, D., (2005). Effects of Pomegranate Juice Consumption on Myocardial Perfusion in Patients With Coronary Heart Disease. American Journal of Cardiology, Vol.96(6), pp. 810-814
3. Sturgeon, S., Ronnenberg, A., (2010). Pomegranate and breast cancer: possible mechanisms of prevention. Nutrition Reviews, Vol.68(2), pp. 122-128

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 14.10.2013