04 Οκτ Σε ποιες τροφές βρίσκεται η γλουτένη;
Σε ποιες τροφές βρίσκεται η γλουτένη και πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία;
Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη των δημητριακών.
Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, η όλυρα (ή ντίνκελ), το σιμιγδάλι, το μονόκοκκο και η σίκαλη.
Δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι η βρώμη και το κριθάρι.
Τα δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη είναι το τεφ, το κεχρί, το καλαμπόκι και το ρύζι, καθώς και τα ψευδο-δημητριακά όπως η κινόα, ο αμάρανθος και το φαγόπυρο.
Τα δημητριακά χρησιμοποιούνται συνήθως για να ενισχύσουν τη γεύση των φαγητών, καθώς και για να τα κάνουν πιο αφράτα. Έτσι, γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε σούπες, σάλτσες, σος, όπως η κέτσαπ, σε διάφορα dressing σαλάτας, ζωμούς, μίγματα καρυκευμάτων, αλλά και σε άλλα τρόφιμα, όπως οι καφέδες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ξύδι και το λικέρ.
Να θυμάστε ότι η γλουτένη βρίσκεται σε κάθε φαγητό που περιέχει δημητριακά, όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά, τα κέικ, οι περισσότεροι τύποι ψωμιού και κάποια είδη έτοιμων γευμάτων. Επίσης, οι περισσότερες μπίρες είναι από κριθάρι, άρα περιέχουν και γλουτένη.
Η γλουτένη χρησιμοποιείται επίσης από μόνη της ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης, ειδικά για τους ανθρώπους που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, γιατί η πρωτεΐνη που περιέχει αποτελεί χρήσιμο υποκατάστατο κρέατος.
Η δυσανεξία στη γλουτένη καλείται κοιλιοκάκη. Δεν είναι μεταδοτική, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, καθώς παρουσιάζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα με επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα. Κάποια άτομα εμφανίζουν κοιλιοκάκη από την παιδική τους ηλικία, ενώ άλλα ως ενήλικες. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη, τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν. Κάποια απ’ αυτά είναι: διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ανορεξία, απώλεια βάρους, πονόκοιλο, καθυστέρηση της ήβης, χρόνια οστεοπενία, δερματίτιδα, διαταραχές της συμπεριφοράς και πολλά άλλα. Σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να απουσιάζουν εντελώς και η μόνη ένδειξη να είναι μια σιδηροπενική αναιμία αγνώστου αιτιολογίας και μια αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών).
Για τη διάγνωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό, που θα σας ζητήσει αρχικά αιματολογικές εξετάσεις και εάν αυτές είναι θετικές, τότε εν συνεχεία μία βιοψία του εντέρου.
Διατροφή χωρίς γλουτένη: η νέα διατροφική μόδα!
Είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής η εφαρμογή μιας διατροφής ελεύθερης από γλουτένη, με την εντύπωση ότι η γλουτένη είναι γενικά κάτι βλαβερό για την υγεία και ότι έτσι επιτυγχάνεται η γρήγορη απώλεια κιλών και ένα καλλίγραμμο και πιο υγιές σώμα. Αν δενέχετε δυσανεξία στη γλουτένη, η διατροφή αυτή δεν είναι βέβαιο ότι βοηθά στο αδυνάτισμα, πέρα από το γεγονός ότι χάνετε κιλά γιατί αντικαταστήσατε τις παχυντικές τροφές (ζυμαρικά, αρτοπαρασκευάσματα, μπισκότα) με άλλες πιο υγιεινές (φρούτα, λαχανικά, ρύζι) που έχουν και λιγότερες θερμίδες. Επίσης, τα δεκάδες προϊόντα άνευ γλουτένης που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχει κίνδυνος, αντί να σας απαλλάξουν, να σας φορτώσουν με επιπλέον κιλά, καθώς έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων.
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 22.10.2014