27 Σεπ Στη φουφού του καστανά
Ο καιρός ψύχρανε, οι άνεμοι δυνάμωσαν και η πιο γιορτινή περίοδος του χρόνου είναι «Προ των Πυλών». Πλούσια τραπέζια, γεμάτα χρώματα και αρώματα, θα φιλοξενήσουν τροφές που οι περισσότερες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και υγιεινές.Τα κάστανα είναι μία απ’ αυτές, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα.
Τα κάστανα είναι καρποί του συνονόματου φυλλοβόλου δέντρου και μεγαλώνουν μέσα σ’ ένα αγκάθινο κέλυφος. Όταν ωριμάσουν, το κέλυφος σκίζεται και τα κάστανα πέφτουν στη γη, όπου και συλλέγονται.Το μέγεθός τους εξαρτάται από την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους.Τα βρίσκουμε στην αγορά από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, με κορύφωση βέβαια το Δεκέμβριο.
Από διατροφικής άποψης, είναι ένας αμυλούχος γλυκός καρπός με εξαιρετική γεύση και υψηλή θρεπτική αξία. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες και κυρίως φυτικές ίνες, κατηγοριοποιείται στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ προσφέρει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται.
Επίσης σημαντικό, είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί ελεύθερα να καταναλωθεί από άτομα που έχουν ευαισθησία σ’ αυτή ή πάσχουν από Κοιλιοκάκη.
Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και νάτριο. Ταυτόχρονα, παρέχει πλήθος βιταμινών και μετάλλων όπως κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Πώς θα τα επιλέξουμε;
Τα φρέσκα κάστανα έχουν σφιχτό, λείο και γυαλιστερό φλοιό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρουσιάζουν σκασίματα ή τρύπες στη φλούδα τους. Επιλέγουμε τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, που είναι βαριά σε σχέση με τον όγκο τους και προσέχουμε να μην υποχωρεί η φλούδα τους, όταν τα πιέζουμε. Για μεγαλύτερη σιγουριά, αφού τα καθαρίσουμε, ελέγχουμε την ψίχα τους, που πρέπει να είναι βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη.
Μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά σε διάφορες μορφές: ωμά, προβρασμένα και συντηρημένα σε νερό ή συσκευασμένα σε κενό αέρος, αλεύρι, πουρέ και κρέμα κάστανου.
Πώς θα τα συντηρήσουμε;
Τα ωμά κάστανα διατηρούνται για λίγες ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για περισσότερο καιρό, μέσα σε μια σακούλα πλαστική, με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Αν θέλουμε να τα συντηρήσουμε για παραπάνω από 2 μήνες, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η επιφάνειά τους να παραμένει στεγνή.
Ψητά, βραστά ή συνοδευτικά..;
Είναι το ίδιο θρεπτικά και υγιεινά, όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε. Σημαντικό είναι, πριν το ψήσιμο ή το βράσιμο, να τα χαράξουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι στην κάτω πλευρά, ώστε να ψηθεί καλύτερα το εσωτερικό τους.
Στον φούρνο ψήνονται στους 210o C για περίπου 20 λεπτά. Περίπου τον ίδιο χρόνο χρειάζονται και για να βράσουν.
Πέρα από ψητά ή βραστά, τα κάστανα μπορούμε να τα γευτούμε με πάρα πολλούς τρόπους, αφού νοστιμίζουν με την παρουσία τους πολλά φαγητά και αποτελούν τη βάση υπέροχων συνταγών ζαχαροπλαστικής. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να χαθούμε μέσα στον υπέροχο κόσμο του Αρκουδιού, για να ανακαλύψουμε τις συνταγές που μας ταιριάζουν!
Μικρή διατροφική συμβουλή…
Τα κάστανα είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Η υπερβολική κατανάλωσή τους, όμως, συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους, αφού τα 100 γραμμάρια, δηλαδή 10 μεγάλα κάστανα, παρέχουν 170 θερμίδες.
Βιβλιογραφία:
- Borgesa,O., Goncalvesb, B., Carvalhoa, J., Correiac, P., Silvad, A., (2008). Nutritional quality of chestnut, cultivars from Portugal. Food Chemistry, Vol.106(3), pp.976-984
- Bounous, G., Botta, R., Beccaro, G., (2000). The chestnut: the ultimate energy source nutritional value and alimentary benefits. Cab Direct, Vol. 9(1), pp.44-50
- Migueleza, J., Bernardeza, M., Queijeirob, J., (2004). Composition of varieties of chestnuts from Galicia (Spain). Food Chemistry, Vol.84(3), pp. 401-404
- Demirkesen, I., Mert, B., Sahin, S., (2010). Utilization of chestnut flour in gluten-free bread formulations. Journal of Food Engineering, Vol.101(3), pp.329-336
- Mujic, I., Agayn, V., Ivkovic, J., Velic, D., Jokic, S., Alibabic, V., Rekic, A., (2010). Chestnuts, a comfort healthy food. International Society for Horticultural Science, Vol.86(6), pp.659-665
- Goncalvesa, B., Borgesb, O., Costac, H., Bennetta, R., Santosc, M., Silva, A., (2010). Metabolite composition of chestnut (Castanea sativa Mill.) upon cooking: Proximate analysis, fibre, organic acids and phenolics. Food Chemistry, Vol.122(1), pp.154-160
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 10.12.2013