
06 Νοέ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ (ΜΕΡΟΣ 1)
Ξέρω, ότι θα ήθελες πολύ να συμβαίνει αυτό, αλλά σκέψου, αν π.χ. το κόκκινο βατόμουρο ήταν λιποδιαλυτικό,
α) θα στο έδινα να το τρως με τη σέσουλα,
β) δεν θα το έβρισκες πουθενά. Θα είχε εξαφανιστεί ως είδος φρούτου από τον πλανήτη Γη λόγω ζήτησης,
γ) δεν θα υπήρχε το επάγγελμα του διαιτολόγου, θα ήμασταν όλοι αδύνατοι και
δ) αν μάλιστα το είχα ανακαλύψει εγώ (μας βολεύει αυτή η εκδοχή παρακαλώ), δεν θα σου έγραφα αυτό το άρθρο αυτή τη στιγμή, γιατί θα ήμουν πάμπλουτη και τώρα, να τώρα δα που διαβάζεις, κάνω απλωτές βουτιές στη Ταϋλάνδη.
Ξέρω ότι γίνομαι σκληρή και απότομη κάποιες φορές, αλλά να μην σου ανοίξω τα μάτια; Βλέπεις, και μένα θα με βόλευε να είχε ανακαλυφθεί κάποιο συστατικό ή τρόφιμο που έστω να ενισχύει το ρυθμό απώλειας βάρους. Θα είχα και εγώ και όλοι οι διαιτολόγοι του κόσμου ένα τρομερό ατού στα χέρια μας. Θα σε στεναχωρήσω, λοιπόν, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει.
CLA, ασβέστιο, εφέδρα, L- καρνιτίνη, καψαϊκίνη, κολλαγόνο, λουΐζα, μηλόξυδο, πράσινο τσάι, πικρό πορτοκάλι, green coffee, hoodia, ο χυμός λεμονιού είναι μερικά απ’ αυτά που διαφημίζονται και σε κάνουν να εναποθέτεις τις ελπίδες σου. Και θα σκεφτείς «Mα τι λέει; Εγώ είχα πάρει και με είχαν βοηθήσει να αδυνατίσω». Η απάντηση είναι ότι τα σκευάσματα αυτά λειτουργούν συνήθως ως placebo. Και σωστά κάνουν, μιας και το μυαλό μας καθορίζει πολλά πράγματα στη ζωή μας. Κάποια απ’ αυτά είναι διουρητικά, όπως το πράσινο τσάι και ο καφές. Έτσι προκαλείται απώλεια υγρών μέσω της διούρησης, η τιμή στη ζυγαριά πέφτει κι εσύ πιστεύεις ότι αδυνάτισες. Όμως, να σου θυμίσω ότι η απώλεια του λίπους οδηγεί σε σωστή απώλεια κιλών, μικρότερο όγκο σώματος και τελοσπάντων μικρότερο νούμερο στα ρούχα.
Γιατί όμως τόσος ντόρος γύρω απ’ όλα αυτά;
Καταρχάς, το προφανές. Το lifestyle, η αγορά και – να σε πονηρέψω- οι φαρμακοβιομηχανίες, δυστυχώς επιβάλουν να είμαστε αδύνατοι no matter what. Κατά δεύτερον, δεν θα σε βγάλω και τρελό! Έρευνες γίνονται συνεχώς πάνω στα θέματα αυτά. Καταλήγουν όμως στο ίδιο συμπέρασμα. ΔΕΝ υπάρχει κανένα σκεύασμα – προς το παρόν τουλάχιστον- που να βοηθάει στην εγρήγορση του μεταβολισμού και στην απώλεια λιπώδους ιστού, ή ακόμα και να βοηθάει, αυτό είναι υπό προϋποθέσεις, ή σε τέτοιες ποσότητες που είναι απαγορευμένες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όλες οι μελέτες καταλήγουν σε ανεπαρκή και ασαφή στοιχεία.
Για παράδειγμα, η καψαϊκίνη, συστατικό της κόκκινης πιπεριάς τσίλι. Ναι, αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη, μέσω της λιπόλυσης και της θερμογένεσης που προκαλεί ως ουσία, καθώς παράλληλα μειώνει την όρεξη (μέσω της εμπλοκής της στην έκκριση κατεχολαμινών). Πολύ ωραία όλα αυτά. Να σ’ ενημερώσω όμως ότι θα πρέπει να καταναλώσεις 1 στρέμμα καυτερές πιπεριές για να το επιτύχεις αυτό. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι αφενός οι παρενέργειες- φλεγμονές που θα προκληθούν στο γαστρεντερικό σου σύστημα, μπορεί να είναι και θανατηφόρες και αφετέρου, κανένα από τα σκευάσματα που κυκλοφορεί δεν σου παρέχει την ακριβή απαιτούμενη δραστική ποσότητα της εν λόγω ουσίας.
Παρόμοια ισχύει και για την L-καρνιτίνη, βασικό συστατικό πολλών συμπληρωμάτων διατροφής, που έχουν στόχο τη μείωση του σωματικού λίπους και την απώλεια βάρους. Η ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων δεν φανερώνει το παραπάνω και μάλιστα ίσως υπάρχουν παρενέργειες από την υψηλή δοσολογία της, καθώς πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υψηλές ποσότητες καρνιτίνης στη διατροφή μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αθηροσκλήρωσης, μέσω μιας ουσίας που παράγεται από τον μεταβολισμό της. Γι’ αυτό και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ερευνών που αφορούν στην υγεία της καρδιάς.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη λεκιθίνη. Παρόλο που είναι μια ουσία με θετική επίδραση στο λιπιδαιμικό σου προφίλ, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η οποιαδήποτε συνεισφορά της στην απώλεια λίπους.
Θες να σου πω και για την λουΐζα; Δεν υπάρχει καμία μελέτη για απώλεια βάρους. Καμία. Κατά τ’ άλλα, ενημερωτικά, είναι ένα φυτό πλούσιο σε φλαβονοειδείς ουσίες που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία άγχους, αϋπνίας, κρυολογήματος, πονοκεφάλου και ως διουρητικό.
Το κολλαγόνο; Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την δράση του και δεν έχει εγκριθεί κανένα σκεύασμα απ’ αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Και για του λόγου το αληθές, να διευκρινίσω πως ο μηχανισμός σύνθεσης κολλαγόνου στον κάθε οργανισμό καθοδηγείται από σύνθετα γενετικά μονοπάτια. Σε αυτά δεν μπορείς να παρέμβεις με κανέναν τρόπο και επομένως δεν μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να συνθέσει περισσότερο κολλαγόνο, από αυτό που είναι προγραμματισμένος.
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, γνωστό και ως CLA, βάσει πειραμάτων που έγιναν σε
ζώα, είναι από τις ουσίες που πιθανόν να έχει κάποια συνεισφορά στην εγρήγορση του μεταβολισμού και στην απώλεια λιπώδους ιστού, αλλά υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή να λαμβάνεται πάντα παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Θα μπορούσα να γράφω σελίδες, γιατί δυστυχώς οι ουσίες που διαφημίζονται πως βοηθούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, είναι πάρα πολλές.
Θέλεις ν’ αδυνατίσεις; Ξεκίνησε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, αύξησε την φυσική σου δραστηριότητα και οπλίσου με υπομονή. Ζούμε σε μια χώρα που διαθέτει φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εκμεταλλεύσου το! Και προς Θεού, ενημερώσου και ψάξε πριν αποφασίσεις να πάρεις οποιοδήποτε σκεύασμα. Σου κρούω τον κώδωνα του κινδύνου! Οι παρενέργειες που προκαλεί η λήψη ή πολλές φορές η υπερδοσολογία αυτών των ουσιών, είναι σοβαρές και βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Βιβλιογραφία
- Pittler, Μ., Schmidt, Κ., Ernst, Ε., (2005). Adverse events of herbal food supplements for body weight reduction: systematic review. Obesity Reviews, Vol.6(2), pp 93–111
- Perharic, L., Shaw, D., Colbridge, M., House, I., Leon, C., Murray, V., (2012). Toxicological Problems Resulting from Exposure to Traditional Remedies and Food Supplements. Drug Safety, Vol.11(4), pp 284-294
- Paul, T., (1996). Food for Thought about Dietary Supplements: Point of View. Nutrition today, Vol.31(2), pp. 10-16
- Arensberg, M., Costello, R., Deuster, P., Jones, D., Twillman, G., (2014). Summit on Human Performance and Dietary Supplements Summary Report. Nutrition today, Vol.49(1), pp 7–15
- Subar, A., Block, G., (1990). Use of vitamin and mineral supplementsQ demographics and amounts os nutrients consumed the 1987 health interview survey. American Journal of Epidemiology, Vol.132(6), pp. 1091-1101
Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Νοεμβρίου 2015