Ταχίνι, το σούπερ θρεπτικό!

Ταχίνι, το σούπερ θρεπτικό!

ταχίνι_Νηστικό-Αρκούδι-340x215Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα. Ναι! Το ταχίνι είναι ένας διατροφικός θησαυρός, μεανεκτίμητη θρεπτική αξία. Αλλά, για το Θεό, κατανάλωσέ το με μέτρο! Εξηγούμαστε να μην παρεξηγούμαστε- μία γεμάτη κουταλιά της σούπας (30γρ) αποδίδει περίπου 180-200 θερμίδες. Το γεγονός ότι είναι μια υγιεινή τροφή, αυτό δεν σου δίνει την άδεια να φας απεριόριστες ποσότητες. Οπότε «παν μέτρον άριστον» και μην πεις ότι εγώ δεν σε προειδοποίησα.

Τι είναι όμως το ταχίνι και γιατί έχει τόσες πολλές θερμίδες;

Είναι ένα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού. Οι σπόροι περνούν από επεξεργασία αποφλοίωσης, ξήρανσης και πολτοποίησης, δημιουργώντας αυτή την ελαιώδη κρέμα.

Το ταχίνι καταφέρνει και συνδυάζει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Καταρχάς, αποτελείται από μία σημαντική ποσότητα φυτικώνπρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας. Θα μπορούσε να γίνει υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ειδικά αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μερικά από τα ευεργετικά του συστατικά.

Τέλος, είναι άριστη πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων(ω3 και ω6). Το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμιδικής του αξίας προέρχεται από τα λιπαρά του, γι’ αυτό και μία πολύ μικρή ποσότητα αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, δηλαδή θερμίδων.

Στην Ελλάδα, είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη θέση του στην καθημερινότητά μας.

Ταιριάζει και αναμιγνύεται υπέροχα, τόσο με το μέλι, το κακάο ή τη σοκολάτα, όσο και με το λεμόνι, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τα όσπρια και τις σαλάτες. Τα αποτελέσματα είναι κρεμώδη και σούπερ γευστικά- το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο,  ντρέσινγκ για σαλάτες και λαχανικά, πικάντικα ντιπ, αλλά και ταχινόμελο αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί.

Αποτελεί βασικό συστατικό της γνωστής ταχινόσουπας, του χαλβά και νηστίσιμων αρτοσκευασμάτων, όπως οι ταχινόπιτες, το ταχινόψωμο, τα ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη ζαχαροπλαστική, για την παρασκευή νηστίσιμης καρυδόπιτας , σε κρέμες, στην παρασκευή γλυκών και στην παρασκευή παγωτού.

Αυτό το ήξερες;

Το ταχίνι πρέπει να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό και σκιερό. Κατά τη διάρκεια αποθήκευσής του, το σησαμέλαιο διαχωρίζεται και ανεβαίνει στην επιφάνεια του ταχινιού. Η διαδικασία αυτή είναι ένα φυσικό φαινόμενο και αρκεί να το ανακατέψουμε πολύ καλά, πριν το χρησιμοποιήσουμε πάλι, ώστε να πετύχουμε και πάλι την ομογενοποίησή του.

 

Βιβλιογραφία:

  1. McKevith, B., (2005). Nutritional aspects of oilseeds. Nutrition Bulletin, Vol.30(1), pp. 13–26
  2. Kahraman, Τ., Issa, G., Ozmen, G., Buyukunal, S., (2010). Microbiological and chemical quality of tahini halva. British Food Journal, Vol. 112(6), pp.608 – 616
  3. Vasilopoulou, E., Dilis, V., Trichopoulou, A., (2013). Nutrition claims: a potentially important tool for the endorsement of Greek Mediterranean traditional foods. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, Vol. 6(2), pp. 105-111

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 18.3.2014