ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ KAI ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ

ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ KAI ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ

1548441_10202910298542628_1233869861_o1Η περίοδος των εορτών βρίσκεται λίγο πριν το τέλος της και η επαναφορά στη ρουτίνα και στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες φαίνεται, για τους περισσότερους από εμάς, δύσκολη υπόθεση. Η αυξημένη κατανάλωση φαγητού, λιπαρών τροφών, παραδοσιακών εδεσμάτων αλλά και αλκοολούχων ποτών ενίσχυσαν της όρεξή μας, αλλά και τον αριθμό των κιλών στη ζυγαριά.

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση των παραπάνω είναι η βεβιασμένη έναρξη μιας υποθερμιδικής αυστηρής δίαιτας, που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ναι μεν το σωματικό βάρος, αλλά λόγω της γρήγορης απώλειας μυϊκής μάζας και υγρών και όχι του λίπους, που είναι το επιθυμητό. Ακόμα, μια τέτοια δίαιτα δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, είναι εξαντλητική για τον οργανισμό και όσο πιο στερητική είναι, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επαναπρόσληψης του βάρους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό ή μαγικό κόλπο για να χαθούν πιο εύκολα τα παραπανίσια κιλά. Επίσης, η ταχύτητα απώλειας του βάρους ποικίλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα το φύλο, την ηλικία, τη δραστηριότητά του, την ορμονική του κατάσταση. Ο σίγουρος τρόπος είναι να τροποποιηθεί η διατροφική μας συμπεριφορά, καθώς και οι παράμετροι που επηρεάζουν το μεταβολισμό μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να γίνουν, βέβαια, όλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε πάνω απ’ όλα πρόθυμοι και θετικοί να αλλάξουμε τις συνήθειες μας.

Τι πρέπει να κάνουμε;

ΒΗΜΑ 1ο : αποφυγή των απαγορευμένων

Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα, τα μπισκότα, το τσουρέκι και όλες οι λιχουδιές που έχουν περισσέψει απ’ τις γιορτές, θα ήταν καλό να απομακρυνθούν από το σπίτι, γιατί μπορούν πολύ εύκολα να μας βάλουν σε πειρασμό. Η καθημερινή κατανάλωσή τους κατά την περίοδο των εορτών,  προκαλεί τις περισσότερες φορές παθολογική εξάρτηση από τη «ζάχαρη», με αποτέλεσμα να αναζητούνται συνεχώς.

ΒΗΜΑ 2ο : επιλογή του σωστού τρόπου μαγειρέματος

Αποφεύγουμε να τσιγαρίζουμε το φαγητό, καθώς και την κατανάλωση των  τηγανητών. Προτιμάμε τα φαγητά στον ατμό, το φούρνο ή τη σχάρα, τα οποία είναι εξίσου νόστιμα, αλλά πολύ πιο υγιεινά και κυρίως διαιτητικά.

ΒΗΜΑ 3ο : συνεχής ενυδάτωση

Ο ρόλος του νερού δεν περιορίζεται μόνο στο να μας ξεδιψά. Το νερό είναι ζωτικά απαραίτητο στον άνθρωπο, δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού, συμβάλλει σε μια σειρά από λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και τον αποτοξινώνει. Η κατανάλωση 5-6 ποτηριών την ημέρα, μας είναι αρκετή.

ΒΗΜΑ 4ο : κατανάλωση πολλών και συχνών γευμάτων

Η κατανάλωση 5-6 γευμάτων την ημέρα, ανά 3ωρα, εξαναγκάζουν τον οργανισμό μας να επιτελέσει επιπλέον έργο με την διαδικασία της πέψης και οδηγούν στην αύξηση του μεταβολισμού μας. Η σύστασή τους θα πρέπει να αποτελείται  από 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 με 3 ενδιάμεσα σνακ. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό και αποτελούν ιδανική επιλογή, ως σνακ, για τον περιορισμό του τσιμπολογήματος. Ακόμη, η αργή κατανάλωση του φαγητού, μας βοηθά να συνειδητοποιούμε το αίσθημα του κορεσμού και να σταματάμε, αποφεύγοντας την επιπλέον ποσότητα.

ΒΗΜΑ 5ο : υπολογισμός των ημερήσιων θερμιδικών προσλήψεων

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνώσουμε τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων, ώστε να μπορούμε να υπολογίζουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε σε κάθε γεύμα. Συνήθως, η πραγματική θερμιδική πρόσληψη υποεκτιμάται, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι παίρνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.

ΒΗΜΑ 6ο : αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Η σωματική δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 20-40% των ημερήσιων καταναλισκόμενων θερμίδων. Χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, κατεβαίνουμε από το μετρό ή το λεωφορείο μια στάση πριν τον προορισμό σας, βγάζουμε το σκύλο μια βόλτα, αυξάνουμε την σωματική μας άσκηση με όποιον τρόπο μπορούμε.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Andersson, I., Rοssner, S., (1992). The Christmas factor in obesity therapy. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, Vol. 16(12), pp. 1013-1015
  2. Yanovski, J., Yanovski, S., Sovik, K., Nguyen, T., O’Neil, P., Sebring, N., (2000). A Prospective Study of Holiday Weight Gain. The New England Journal of Medicine, Vol.34(2), pp. 861-867
  3. Boutelle, K., Kirschenbaum, D., Baker, R., Mitchell, E., (1999). How can obese weight controllers minimize weight gain during the high risk holiday season. American Psychological Association, Vol.18(4), pp.364-368
  4. Michael, N., Cheuvront, S., Carter, R., (2005). Human Water Needs. Nutrition Reviews, Vol.63(1), pp. 30–39

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Ιανουαρίου 2014