27 Σεπ Τα μυστικά της κολοκύθας
Με αφορμή μια ξενόφερτη γιορτή (Halloween), που έχουν αγκαλιάσει πλέον κι οι Έλληνες, θελήσαμε να μιλήσουμε για το σήμα κατατεθέν της, που δεν είναι άλλο από την κολοκύθα. Με ρίζες παγκόσμιες, αυτό το φθινοπωρινό λαχανικό έχει μια μακρά ιστορία στη χώρα μας, την κουζίνα μας και την διατροφική μας ταυτότητα.
Η εγχώρια καλλιέργειά της έχει επανακάμψει τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί η ζήτησή της λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας αλλά και του χαμηλού θερμιδικού της φορτίου.Μπορούμε να τη βρούμε στην αγορά από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο σε διάφορα σχήματα, η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της,όμως, είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο.
Άλλοτε έχει επίμηκες, κυλινδρικό ή αχλαδόμορφο σχήµα με πορτοκαλί επιδερμίδα και κιτρινοπορτοκαλί υπόγλυκη σάρκα, άλλοτε ο καρπός της είναι ογκώδης και σφαιρικός, με ή χωρίς αυλακώσεις, επιδερμίδα λευκή, πράσινη, κίτρινη ή και πορτοκαλί και σάρκα χρώματος πορτοκαλί έως ανοιχτό κόκκινο.Οι κολοκύθες αυτές είναι συνήθως πιο γλυκές.
Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ω3 λιπαρών οξέων, βιταμινών Α και C και μεταλλικών στοιχείων, όπως χαλκό, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Το έντονο πορτοκαλί της χρώμα μαρτυρά από μόνο του πως αυτός ο μεγάλος σε μέγεθος καρπός, είναι εξαιρετική πηγή καροτενοειδών, με έμφαση στη β-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Συνάμα, συμβάλλει και στη διατήρηση και έλεγχο του βάρους, αφού προσδίδει μόνο 34 θερμίδες στα 100γρ τροφίμου.
Πώ θα την επιλέξουμε;
Η κολοκύθα θα πρέπει να είναι σκληρή, η επιδερμίδα της καθαρή και να μην έχει χτυπήματα. Θα προσέξουμε, επίσης, να είναι το κοτσάνι της καλά στερεωμένο, κι αυτό γιατί στην περίπτωση που έχει αφαιρεθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει προσβληθεί από μύκητες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα εμφανές εξωτερικό σημάδι, για να διαπιστώσουμε το βαθμό ωρίμανσής της.
Πώς θα τη συντηρήσουμε;
Η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί ατόφια σε περιβάλλον σκοτεινό, στεγνό και δροσερό για όλο το χειμώνα. Αν την κόψουμε και την τυλίξουμε σε μεμβράνη, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο μόνο για μερικές ημέρες.
Στην κατάψυξη, μπορούμε να τη διατηρήσουμε περίπου για τρεις με τέσσερις μήνες, εφόσον την τρίψουμε και την αποθηκεύσουμε σεσυσκευασία τροφίμων.Για ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια, θα την τεμαχίσουμεσε κομμάτια και θα την ζεματίσουμεγια δυο λεπτά σε βραστό νερό.
Πώς θα καταλάβουμε ποια κολοκύθα είναι πιο γλυκιά;
Οι στρογγυλές κολοκύθες, όπως προαναφέρθηκε, είναι συνήθως οι πιο γλυκές. Μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο, όμως, και οι μακρόστενες, καθώς η γεύση εξαρτάται από το σπόρο, το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν και τις κλιματικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, όσο βαθαίνει το χρώμα της σάρκας, τόσο γλυκύτερη η γεύση. Πάντως, μόνο κατόπιν δοκιμής,μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ένταση της γλυκύτητας.
Έτσι,για το περίφημο χρώμα της, αλλά και για την ιδιαίτερη θρεπτική της αξία, η κολοκύθα μπορεί να κερδίσει μια σημαντική θέση στη διατροφή μας. Είτε σε γλυκές είτε σε αλμυρές συνταγές, αφού όλα τα είδη της μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αρκεί να τα χειριστούμε κατάλληλα. Συγκεκριμένα, μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρή ή γλυκιά κολοκυθόπιτα, τάρτες, κέικ, κρέμες, κουλουράκια, να την κάνουμε πουρέ, smoothie, σούπα, καθώς και να την εντάξουμε σε σαλάτες ή συνταγές ως συνοδευτικό σε κρέατα ή πουλερικά. Καλή μας όρεξη!
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 12.11.2013