05 Οκτ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ- ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ?
Η τριχόπτωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, καθώς έτσι, αν δεν το γνωρίζετε, διασφαλίζεται η ανανέωση των τριχών της κεφαλής. Η τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση της. Κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση, χάνουμε περίπου 50-80 τρίχες, κάτι που τις περισσότερες φορές ούτε καν το παρατηρούμε.
Το φθινόπωρο είναι η μόνη περίοδος του χρόνου που η τριχόπτωση αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει διότι έχει μόλις τελειώσει το καλοκαίρι, που το κεφάλι μας βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο σε παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του τριχωτού του, όπως το χλώριο της πισίνας, το αλάτι της θάλασσας, η άμμος και η σκόνη. Όλο αυτό διαρκεί περίπου για ένα διάστημα 6 εβδομάδων.
Κάποιες φορές, όμως, τείνουμε να χάνουμε περισσότερα μαλλιά, για μεγαλύτερη περίοδο. Αυτή η «παθολογική» τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες. Η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η ηλικία, κάποιες ασθένειες, η λήψη φαρμάκων, αλλά και το καθημερινό άγχος, το στρες, η υποθρεψία, η γρήγορη απώλεια βάρους και γενικότερα η κακή διατροφή είναι μερικές απ’ αυτές. Το σκόπιμο είναι αρχικά να επισκεφθούμε έναν ειδικό, που θα αντιμετωπίσει τα αίτιά της και θα μας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης. Βέβαια, στις περιπτώσεις που η τριχόπτωση είναι κληρονομική, δυστυχώς είναι λίγες οι εναλλακτικές που υπάρχουν, και καμία από αυτές δεν μπορεί να υποσχεθεί πλήρη επαναφορά των χαμένων μαλλιών.
Σ’ αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στους διατροφικούς παράγοντες που θρέφουν τις ρίζες, δυναμώνουν την τρίχα και της χαρίζουν υγιή όψη. Η τρίχα είναι ένα δομικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, που αναπτύσσεται και συντηρείται από δομικά υλικά, όπως τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία ο οργανισμός λαμβάνει μέσω της τροφής. Συνεπώς, η ποιότητα της διατροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τριχόπτωση.
Το νερό
Η χρόνια αφυδάτωση έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση. Η επαρκής ενυδάτωση είναι ένας βασικός παράγοντας στην υγεία των μαλλιών, συμβάλει θετικά στη διατροφή κατά της τριχόπτωσης και στην προώθηση της καλής υγείας γενικότερα. Το νερό είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα μαλλιά για να παραμείνουν υγιή και στη θέση τους. Οπότε μην πλένετε μόνο τα μαλλιά σας, πιείτε και αρκετό νερό- 1,5 με 2lt την ημέρα είμαι μια επαρκής ποσότητα.
Οι πρωτεΐνες
Απαραίτητες μιας και αποτελούν δομικό συστατικό των ιστών. Μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες, αναγκάζει τον οργανισμό να τις εξοικονομήσει και από τα τριχοθυλάκια, οπότε παρατεταμένη έλλειψη πρωτεϊνών θα οδηγήσει σε τριχόπτωση. Εξάλλου, τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από ένα είδος πρωτεΐνης, την κερατίνη.
Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι όλα τα ζωικά προϊόντα, αλλά και τα όσπρια. Επιμείνετε στην καθαρή πρωτεΐνη, όπως το ψάρι- το οποίο έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα εκτός από την διατήρηση των μαλλιών, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, τα προϊόντα σόγιας, το χαμηλό σε λιπαρά τυρί, τα αυγά, τα αμύγδαλα, τα όσπρια και το γιαούρτι.
Ο σίδηρος
Η τριχόπτωση αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σιδηροπενικής αναιμίας. Τα άτομα που ακολουθούν εξαντλητικά διαιτητικά προγράμματα, οι χορτοφάγοι, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση, έχουν υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη σιδήρου. Κύριες διαιτητικές πηγές είναι το συκώτι και το κόκκινο κρέας. Περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες και σε φυτικά προϊόντα, όπως το σπανάκι και οι φακές, όμως η απορρόφηση του είναι σαφώς μεγαλύτερη στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Συνδυασμός τροφίμων που περιέχουν σίδηρο με αυτών που περιέχουν βιταμίνη C, αυξάνει τη δυνατότητα της απορρόφησης από τον οργανισμό. Αντίστοιχα, αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών που περιέχουν σίδηρο και των γαλακτοκομικών, καθώς το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφησή του.
Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός
Αναγκαία ιχνοστοιχεία για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών, καθώς συμμετέχουν σε διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης. Μεγάλο ρόλο στον οργανισμό μας παίζει η αναλογία του ψευδαργύρου σε σχέση με το χαλκό, μιας και η αύξηση του πρώτου χωρίς την ανάλογη αύξηση του δεύτερου, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Ο ψευδάργυρος λειτουργεί στη διατήρηση των αδένων που σχετίζονται με την λίπανση των θυλάκων της τρίχας. Η έλλειψή του σχετίζεται με την τριχόπτωση, ιδιαίτερα στους άνδρες, λόγω συμμετοχής του στο μεταβολισμό της τεστοστερόνης.
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, η γαλοπούλα, τα μύδια, οι γαρίδες, τα στρείδια, το γιαούρτι, τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι. Το χαλκό συναντάμε σε τροφές ολικής αλέσεως, οστρακοειδή και ξηρούς καρπούς.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Είναι απαραίτητες για τον φυσιολογικό σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών. Τα υγιή και δυνατά μαλλιά στηρίζονται στη συνεχή παροχή αίματος και οξυγόνου. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών αντιστοιχεί στη διακοπή της παροχής αίματος στα μαλλιά, οδηγώντας στην αύξηση της τριχόπτωσης, καταστρέφοντας την τρίχα και καθυστερώντας την επανεμφάνισή τους. Κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηροί καρποί είναι καλές πηγές των βιταμινών Β6 και Β12. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το λάχανο και το μαρούλι.
Η βιταμίνη Α
Έλλειψη της καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα. Είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου και προωθεί την ανάπτυξη της τρίχας. Προσφέρεται στον οργανισμό και από φυτικές και από ζωικές πηγές. Τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκύθια, τα ροδάκινα, καθώς και το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα ψάρια και το εμπλουτισμένο γάλα είναι μερικές απ’ αυτές. Βέβαια, θα ήταν συνετό να μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, γιατί μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία κι ενδεχομένως τριχόπτωση.
Η βιταμίνη C
Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιπρόσθετα προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της τρίχας, λόγω της γνωστής αντιοξειδωτικής της δράσης. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να την αποθηκεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και βεβαιωθείτε ότι θα καταναλώνετε αρκετά τρόφιμα που θα περιέχουν βιταμίνη C, κάθε μέρα. Τα εσπεριδοειδή φρούτα και τα λαχανικά όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα, τα πεπόνια, οι πιπεριές, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι τομάτες, οι πιπεριές και τα καρότα αποτελούν μερικές πλούσιες πηγές της.
Η βιταμίνη Ε
Με την αντιοξειδωτική δράση που διαθέτει, προλαμβάνει τη γήρανση των τριχών, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και κάποια σιτηρά.
Το μαγνήσιο
Παίζει σημαντικό ρόλο για πολλές βιοχημικές διεργασίες, μεταξύ των οποίων και αυτής της ανάπτυξης των μαλλιών. Έτσι, το μαγνήσιο μας είναι απαραίτητο και η έλλειψή του έχει ως αποτέλεσμα την τριχόπτωση, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Μερικές τροφές στις οποίες περιέχεται είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, το σπανάκι, οι φακές και το καστανό ρύζι.
Τα Ω3 λιπαρά οξέα
Φτάνουν τόσο στην τρίχα, όσο και στη μεμβράνη των κυττάρων του κρανίου, θρέφοντας το θύλακα της τρίχας και προσθέτοντας ελαστικότητα στα μαλλιά, εμποδίζοντας τη φθορά, το σπάσιμο και την τριχόπτωση. Λόγω, όμως, ότι το σώμα δεν τα παράγει από μόνο του, θα πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή.
Ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το κατσαρό λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μερικές τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα.
Οι στατιστικές φανερώνουν πως το 90% των περιστατικών με τριχόπτωση καταναλώνουν λιγότερο από 1,5 φρούτο την ημέρα, ελάχιστες σαλάτες, λίγο νερό και παραλείπουν το πρωινό ή ένα γεύμα την ημέρα. Επειδή, λοιπόν, τα αποτελέσματα της κακής διατροφής δεν είναι άμεσα ορατά αλλά σε βάθος χρόνου, είναι καλό να ακολουθείτε ένα σωστό διατροφικό μοντέλο, που θ’ ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες και απαιτήσεις του δικού σας οργανισμού.
Βιβλιογραφία
- Goldberg, L., Lenzy, Y.(2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology, Vol.28(4), pp 412–419
- Rushton, D., (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology, Vol.27(5), pp 396–404
- Kligman, A., (1961). Pathologic Dynamics of Human Hair Loss. Archives of Dermatology, Vol.83(2), pp 175-198
- Rushton, D., Norris, M., Dover, R., Busuttil, N., (2002). Causes of hair loss and the developments in hair rejuvenation. International Journal of Cosmetic Science, Vol.24(1), pp 17–23
- Finner, A., (2013). Nutrition and Hair: Deficiencies and Supplements. Dermatologic Clinics, Vol.31(1), pp 167–172
Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Μαρτίου 2015