New Year’s Resolutions

New Year’s Resolutions

resolutions-2014_Νηστικό-Αρκούδι-340x215Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν οι περισσότεροι από εσάς στην ιδέα της «διαιτολόγου», φαντάζεστε μια αδύνατη, σχεδόν κοκκαλιάρα, καλλίγραμμη και γυμνασμένη γυναίκα, που τρέφεται μόνο υγιεινά, δεν παχαίνει και σου αραδιάζει κι ένα σκασμό πληροφορίες και συμβουλές, για το τι πρέπει να κάνεις και πώς να τρέφεσαι σωστά.

Ναι, θα με βόλευε και θα ήθελα να είμαι αυτή που μόλις περιέγραψα (πρόσθεσε και το «ψηλή, με πλούσια λαμπερά μαλλιά και αψεγάδιαστη επιδερμίδα»). Δεν είμαι όμως.

Είμαι εσύ. Με τις ίδιες αδυναμίες, τα ίδια πάθη και τους ίδιους προβληματισμούς. Γιατί το φαγητό είναι πάθος, μία από τις καθημερινές μας απολαύσεις. Και δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα, λιποδιαλυτικά τρόφιμα και καινοτόμες δίαιτες που θα σου εξασφαλίσουν την απώλεια του τοπικού λίπους και ένα σταθερό φυσιολογικό βάρος, για μια ζωή. Υπάρχει μόνο το «ράβω» και το«προσέχω».

Για πόσο όμως; Και μετά, τι; Αυτό το «μετά» είναι το θέμα, για σένα που έχεις κουραστεί με τις συνεχόμενες δίαιτες και τη στέρηση, αλλά και για μένα, που είναι η δουλειά μου και εκεί θα είναι η επιτυχία μου.

Γι’ αυτό, ας πάρουμε τα πράγματα λίγο απ’ την αρχή, μιας και ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των αναθεωρήσεων και των νέων στόχων, αλλά και του τερματισμού μιας διατροφικά ασύδοτης και κορεσμένης με κραιπάλες περιόδου. Υπόσχομαι ότι δεν θα τάξω κάτι ακατόρθωτο ή δύσκολο, μόνο απλές και εύκολες συμβουλές, που αν εφαρμόζεις καθημερινά (είμαι σίγουρη ότι μπορείς, όπως κι εγώ!), θα διευκολύνεις τη ζωή σου, θα ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου και θ’ αποφύγεις το λεγόμενο «φαινόμενο του ακορντεόν», δηλαδή τη συνεχή αυξομείωση των κιλών.

Κάνε σταδιακές αλλαγές.

Οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο διατροφής είναι πιο εύκολες από τις δραστικές και βεβιασμένες. Καταρχάς, αποδέξου το γεγονός ότι ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που αν ξεφύγουν στο φαγητό, είτε στην ποσότητα είτε στην ποιότητα της τροφής, θα παχύνουν. Κι επειδή δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή, μη νιώθεις ενοχές γι’ αυτά που σου αρέσουν, απλά επέλεξε να τα καταναλώνεις  με μέτρο και με μικρότερη συχνότητα, δηλαδή 1 φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο.

Προσπάθησε να πίνεις νερό!

Για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, μιας και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 50-70% από νερό. Μια καλή λύση είναι να έχεις μαζί σου πάντα ένα μπουκαλάκι και μέχρι το τέλος της ημέρας, να έχεις καταφέρει να τελειώσεις 3 μικρά. Αν σου είναι πολύ δύσκολο, επιδίωξε να καταναλώνεις καθημερινά αφεψήματα ή σούπες λαχανικών, που θα σε ενυδατώσουν και θα σου προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων.

Μην ξεχνάς το Πρωινό σου!

Ξέρω ότι το ακούς συνέχεια, αλλά ειλικρινά είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα της ημέρας. Δώσε το μήνυμα στον οργανισμό σου να κάνει τις μέγιστες δυνατές καύσεις και τις ελάχιστες δυνατές υπογλυκαιμίες. Δοκίμασε να φας λίγα δημητριακά με γάλα, ένα τοστ ή λίγο ψωμί με μέλι. Για τους περισσότερο πεινασμένους, μια ομελέτα με ασπράδια και λαχανικά σε κρατάει πιο πολύ ώρα χορτάτο. Κι αν είσαι από εκείνους που δεν αντέχουν να φάνε με το που ξυπνήσουν, προσπάθησε να είναι τουλάχιστον μέσα στην 1η ώρα.

Κατανάλωσε σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Γιατί ενεργοποιούν το μεταβολισμό σου και διατηρούν σταθερό το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει πως κατευνάζουν την πείνα σου και γλιτώνεις την υπερφαγία στα βασικά γεύματα της ημέρας. Ένα φρούτο, μία χούφτα ανάμεικτοι ξηροί καρποί, μία μπάρα δημητριακών, ένα γιαούρτι ή και 1 φέτα ψωμί του τοστ με λίγο τυρί αποτελούν ένα ιδανικό σνακ.

Καθόρισε το πρόγραμμα διατροφής της επόμενης ημέρας.

Προγραμμάτισε την ημέρα σου και πακετάρισε από βραδύς ό,τι χρειάζεται να φας, όσο θα είσαι εκτός σπιτιού ή στη δουλειά. Πάρε κάτι υγιεινό μαζί σου, αντί ν’ αγοράσεις ή να παραγγείλεις απ’ έξω. Επίσης, επειδή το καθημερινό μαγείρεμα μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό, φτιάξε το αγαπημένο σου φαγητό και κατέψυξε το, έτσι ώστε τις δύσκολες μέρες να απαιτείται μόνο ξεπάγωμα.

Κάνε σωστές και έξυπνες επιλογές.

Προσπάθησε να νοστιμίσεις τα φαγητά σου με καρυκεύματα και περιόρισε το λάδι, το βούτυρο και το αλάτι. Απέφυγε τα τηγανητά και τα αλλαντικά και μην πετάς ότι περισσεύει, ενσωμάτωσέ το στο επόμενο γεύμα σου. Τα λαχανικά μπορείς να τα αλέσεις και να φτιάξεις μία σούπα βελουτέ, dressing ή σάλτσα για τα μακαρόνια και με τα παραγινωμένα φρούτα, γευστικότατα smoothies. Αντί για πατατάκια και ποπ κορν, όταν θα δεις ταινία, δοκίμασε να κόψεις καροτάκια και αγγουράκια και να τα βουτάς στο αγαπημένο σου ντιπ.

Προσοχή στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών!

Ξέρω, αυτό είναι το δύσκολο μέρος της προσαρμογής, γι’ αυτό έμεινε και τελευταίο! Περιόρισε την κατανάλωση του αλκοόλ σε 1-2 ποτά σε κάθε έξοδο, τουλάχιστον για το πρώτο καιρό της προσπάθειας. Προτίμησε το κρασί που αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών (σε έπεισα;;) ή τη μπύρα. Σε κάθε περίπτωση απέφυγε τα κοκτέιλ και τα τσίπουρα (1 τσίπουρο=170kcal!).

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 22.1.2014