Αβοκάντο, το φρούτο-υπερτροφή

Αβοκάντο, το φρούτο-υπερτροφή

αβοκάντο_Νηστικό-Αρκούδι-340x215Η γεύση του είναι εκκεντρικά άνοστη, αλλά μπορεί να γίνει νοστιμότατο με την προσθήκη των κατάλληλων υλικών. Ο λόγος για το παρεξηγημένο αβοκάντο, ένα λατρεμένο καρπό, τον οποίο είναι καλό να εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή, όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για την ανεκτίμητη θρεπτική του αξία.

Θεωρείται εσφαλμένα από τους περισσότερους ως λαχανικό, ανήκει όμως στην κατηγορία των φρούτων. Το σχήμα του είναι ωοειδές, με μακρύ κωνικό λαιμό και φλοιό χρώματος πράσινου. Η σάρκα του είναι παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη, με βουτυρώδη και λιπαρή υφή. Το αβοκάντο ωριμάζει πάνω στο δέντρο, αλλά στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης μπαίνει αφού κοπεί απ’ αυτό, γι’ αυτό και δεν τρώγεται αμέσως μετά τη συγκομιδή.

Το απολαυστικό αυτό φρούτο, με την χαρακτηριστική ουδέτερη γεύση, ανήκει στην κατηγορία τωνυπερτροφών. Συγκεντρώνει, δηλαδή, μια  πληθώρα θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Μεταβολικού Συνδρόμου και βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας. Σε αντίθεση με τ’ άλλα φρούτα, είναι πλούσιο σε ενέργεια, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλά λιπαρά. Τα τελευταία, ωστόσο, είναι κυρίως μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B, βιταμίνης K και E, καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου. Είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών, στοιχείο που το καθιστά κι ένα από τα σημαντικότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.

Μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία, άλλα δεν παύει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ένα αβοκάντο μέτριου μεγέθους(150γρ) παρέχει περίπου 230 θερμίδες.

Έξυπνες Συμβουλές…

Το τμήμα του αβοκάντο που περιέχει τη μεγαλύτερη  συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών, είναι αυτό που βρίσκεται πλησιέστερα στο φλοιό του. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαδικασία αφαίρεσης της σάρκας από τη φλούδα, ώστε να εισπράξουμε τη μέγιστη διατροφική του αξία.

Για να διαπιστώσουμε πόσο ώριμο είναι ένα αβοκάντο, αρκεί να το κρατήσουμε στη χούφτα μας και να το πιέσουμε ελαφρώς. Είναι ώριμο όταν θα είναι μεν σφιχτό, αλλά θα απορροφήσει την ελαφριά πίεση που θα του ασκήσουμε.

Το υπερβολικά ώριμο αβοκάντο έχει χαραγματιές στο φλοιό του και όταν το κρατάμε, δίνει την αίσθηση του υπερβολικά μαλακού. Το άγουρο αβοκάντο είναι πολύ σκληρό στην αφή και για να επιταχύνουμε την ωρίμανσή του, πρέπει να το φυλάξουμε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο. Το μήλο βγάζει ένα αέριο, το αιθυλένιο, που βοηθά στην ωρίμανση.

Το καθαρισμένο αβοκάντο μαυρίζει εύκολα, σχεδόν αμέσως μόλις έρθει σ’ επαφή με τον αέρα. Γι’ αυτό και πρέπει να το καθαρίζουμε τη στιγμή που σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Vanduyn, M., Pivonka, E., (2000). Overview of the Health Benefits of Fruit and Vegetable Consumption for the Dietetics Professional: Selected Literature. Journal of the American Dietetic Association, Vol.100(12), pp. 1511-1521
  2. Woolf, A., Wong, M., Eyres, L., McGhie, T., Lund, C., Olsson, S., Wang, Y., Bulley, C., Wang, M., Friel, E., Jackman, C., (2009). Avocado oil. Gourmet and health-promoting speciality oils, Vol.3, pp. 73-125
  3. Lewis, C., (2006). The maturity of avocados—a general review. Journal of the Science of Food and Agriculture, Vol.29(10), pp. 857–866
  4. Walke, K., O’Dea, K., (2001). Is a low fat diet the optimal way to cut energy intake over the long-term in overweight people. Nutrition Metabolic and Cardiovascular Disease, Vol.11(4), pp.244-248
  5. Qing-Yi, L., Zhang, Y., Wang, Y., Wang, D., Lee, R., Gao, K., Byrns, R., Heber, D., (2009). California Hass Avocado: Profiling of Carotenoids, Tocopherol, Fatty Acid, and Fat Content during Maturation and from Different Growing Areas. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 57 (21), pp 10408–10413
  6. Drewnowski, A., Kurth, C., Holden-Wiltse,J., Saari, J., (1992). Food preferences in human obesity: Carbohydrates versus fats. Appetite, Vol. 18(3), pp.207-221

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 13.1.2014