ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΥΠΕΡΦΑΓΟΙ

ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΥΠΕΡΦΑΓΟΙ

oloi-gia-enanΟι ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΥΠΕΡΦΑΓΟΙ είναι «εδώ» για σένα

Σκέφτεσαι το φαγητό όταν έχεις νεύρα ή άγχος;
Τρως λαίμαργα και ακατάσχετα όταν είσαι στεναχωρημένος; Τρως ακόμα κι όταν δεν είσαι πεινασμένος;
Νιώθεις ότι το φαγητό θα σε ξαλαφρώσει από έννοιες; Επηρεάζει το βάρος σου τον τρόπο που ζεις τη ζωή σου;
Χρησιμοποιείς το φαγητό ως ανακούφιση ή ανταμοιβή;

 

Ειλικρίνεια. Η πιο θαρραλέα μορφή της τόλμης, είναι το πρώτο μικρό βήμα που μπορείς να κάνεις για εσένα τον ίδιο. Να παραδεχτείς ότι είσαι ανίσχυρος απέναντι στο φαγητό, ότι τρως ψυχαναγκαστικά και ότι αυτό καθορίζει, τις περισσότερες φορές, τη διάθεση σου.

Το δεύτερο θαρραλέο βήμα είναι να τους επισκεφτείς. Ποιους; Τους Ανώνυμους Υπέρφαγους (ΑΥ). Δεν είναι μια δημόσια ή ιδιωτική οργάνωση, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτική δοξασία. Είναι μια ομάδα ατόμων που έχουν τα ίδια προβλήματα και έννοιες με σένα. Και κάθε μέρα παλεύουν μ’ αυτά.

Πήγα. Ως επισκέπτης. Ανώνυμα φυσικά. Για όλους ισχύει το ίδιο. Μπορεί να πηγαίνεις σε κάθε συνάντηση, να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου και το άγχος σου και να μην ξέρει κανείς τίποτ’ άλλο για σένα, αν εσύ θες, πέρα απ’ το μικρό σου όνομα. Και αυτή η αλληλεγγύη, η κατάθεση της ψυχής σε βοηθάει. Γιατί ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος που το περνάς αυτό.
Ο κύκλος των ατόμων αποτελούνταν εκείνη την ημέρα από 10 άτομα. Κάποιοι είχαν μόνο 1 χρόνο που ακολουθούσαν το πρόγραμμα, ενώ άλλοι αισίως 5 ή 7 χρόνια. Ξεχώριζαν μόνο οπτικά- ήταν σωματομετρικά φυσιολογικοί και κάποιοι λιποβαρείς, γιατί επί της ουσίας και οι 10 πάλευαν και παλεύουν με τους ίδιους διατροφικούς δαίμονες. Γιατί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία, όπως κι ο αλκοολισμός, μπορεί να σταματήσει, όπως υποστηρίζουν, αλλά όχι να θεραπευθεί. Το ποτό μπορείς να το κόψεις εντελώς, το φαγητό όμως όχι.

Οι ΑΥ δεν είναι ειδικοί στα θέματα διατροφής, δεν προτείνουν δίαιτες, δεν κάνουν ζυγίσματα, ούτε ασχολούνται με την ιατρική πλευρά της παχυσαρκίας. Είναι μία αδελφότητα ανδρών και γυναικών που μοιράζονται αγωνίες και φόβους και έχουν το ίδιο κοινό πρόβλημα: τη ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Το πρόγραμμά τους στηρίζεται στο επιτυχημένο μοντέλο των Ανώνυμων Αλκοολικών. Δηλαδή με το στόχο να γίνονται αργά και σταθερά βήματα, μία μέρα τη φορά. Λένε ότι στόχος δεν είναι η τελειότητα, αλλά η πρόοδος.

Οι πρώτες 6 επισκέψεις προτείνονται και είναι αναγνωριστικές. Να δεις αν σου ταιριάζει. Αν θέλεις να συνεχίσεις, προτείνεται να πηγαίνεις στις συναντήσεις –όποτε μπορείς- και να δουλέψεις τα 12 βήματα του προγράμματος με μία υποστηρίκτρια, η οποία είναι παλαιότερο μέλος των ΑΥ. Μπορεί να μην την γνωρίσεις και ποτέ, γιατί μένει σε άλλη πόλη απ’ τη δική σου, είναι πάντα όμως «εδώ» για σένα όποτε την θελήσεις, να σε στηρίξει γιατί φοβάσαι ότι μπορεί να υποτροπιάσεις.

Στους ΑΥ δεν χρειάζεται να κάνεις εγγραφή ή να πληρώσεις συνδρομή. Αρκεί μόνο να παραδεχτείς ότι έχεις πρόβλημα με το φαγητό και ότι επιθυμείς να σταματήσεις να τρως ψυχαναγκαστικά. Αλλά για να σου λύσω και την απορία πως συντηρούνται, πως διατηρούν το χώρο και πληρώνουν τα έξοδα τους, έχουν ένα κουτί οικονομικής ενίσχυσης που στο τέλος της συνάντησης, ο καθένας ρίχνει τον οβολό του. Τα μέλη μόνο, από μένα- ως επισκέπτη- δεν δέχτηκαν, γιατί γενικά δεν δέχονται εισφορές από κανέναν, εκτός της αδελφότητάς τους.

«Χαίρω πολύ, είμαι η Γεωργία και είμαι ψυχαναγκαστική υπερφάγος!»

 

* Οι ΑΥ ιδρύθηκαν  τον Ιανουάριο του 1960  στην Καλιφόρνια της Αμερικής. Σήμερα υπάρχουν περίπου 6500 ομάδες, σε  70 χώρες, με πάνω από 60.000 μέλη. Στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1984 και λειτουργούν, ως αδελφότητα, 11 ομάδες ( Αθήνα, Πειραιά ,Θεσ/νίκη ,Πάτρα ,Χανιά, Πόρτο Χέλι) με 41 συναντήσεις εβδομαδιαίως.

* Για περισσότερες πληροφορίες και σημεία- ώρες συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα πατήστε εδώ:  anonymoi-yperfagoi

* Οι ΑΥ προσφέρουν βοήθεια σε άντρες και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως το να :

– έχουν εμμονή με το βάρος, το μέγεθος και το σχήμα του σώματός τους

– κάνουν κραιπάλες φαγητού ή να τσιμπολογούν ασύστολα

– ασχολούνται συνεχώς με δίαιτες

– λιμοκτονούν

– κάνουν κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών

– ασκούνται υπερβολικά για να τρώνε ό,τι θέλουν

– προκαλούν εμετούς μετά το φαγητό

– μασούν και φτύνουν τις τροφές

– κάνουν χρήση  χαπιών διαίτης, λιποδιαλυτικών και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο του βάρους

– έχουν αδυναμία να σταματήσουν να τρώνε ορισμένα τρόφιμα, μόλις ξεκινήσουν την πρώτη μπουκιά

– έχουν φαντασιώσεις σχετικά με τροφές

– είναι επιρρεπείς  σε γρήγορες δίαιτες απώλειας βάρους

– ασχολούνται συνεχώς με τη διατροφή τους

– χρησιμοποιούν  το φαγητό ως ανταμοιβή ή παρηγοριά

* Γιατί  “Ανώνυμοι”;
Η ανωνυμία είναι το κλειδί που προσφέρει στα μέλη ελευθερία έκφρασης ,ισότητα και ασφάλεια. Κάθε μέλος μπορεί να πει μόνο για τον εαυτό του ότι είναι στους ΑΥ και όχι για τους άλλους.

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Φεβρουαρίου 2015