ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

2013_06_21_watermelonΗ πιο όμορφη περίοδος του χρόνου είναι εδώ! Το καλοκαίρι έφτασε και αναπόφευκτα το καθημερινό πρόγραμμα μικρών και μεγάλων γίνεται πιο χαλαρό. Τα σχολεία έκλεισαν, οι εξωσχολικές δραστηριότητες σταμάτησαν και έτσι δίνεται η δυνατότητα για έναν τρόπο ζωής και διατροφής πιο υγιεινό.
Τα παιδιά υιοθετούν αρχές και συνήθειες από το σπίτι και από το σχολείο που συνήθως τα καθορίζουν και για την υπόλοιπη ζωή τους. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, για τους γονείς και -μην ξεχνιόμαστε-  τους μεγάλους που λατρεύουν τα παιδιά τους (γιαγιάδες, παππούδες, θείες, θείους και νονούς) να εκμεταλλευτούν την περίοδο που έρχεται και να καθιερώσουν διατροφικές συνήθειες, τις οποίες κάλλιστα μπορούν να υιοθετήσουν και για τον υπόλοιπο χρόνο.

Να λοιπόν 5 σημαντικές συμβουλές που θα πρέπει να εφαρμόσετε:

  • Πολλά, μικρά και συχνά γεύματα

Μη ξεχνάτε, ότι ο οργανισμός μας είναι σαν μια μηχανή. Όσο του δίνουμε καύσιμα, δηλαδή τροφή, τόσες περισσότερες καύσεις κάνει. Τα συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα βοηθούν τα παιδιά να έχουν συνεχώς ενέργεια χωρίς να τα «βαραίνουν» στη ζέστη.

  • Άφθονο νερό και υγρά

Καθώς οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι προ των πυλών, είναι απαραίτητο να εμπλουτίσετε τη διατροφή των παιδιών σας με καλοκαιρινά φρούτα και χυμούς ώστε να διαφυλάξετε τον οργανισμό τους και να τα μυήσετε στις αρχές της σωστής διατροφής.

Για την επαρκή τους ενυδάτωση τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα. Ενυδάτωση προσφέρουν επίσης οι χυμοί και το γάλα. Αποφύγετε αναψυκτικά με ανθρακικό και ζάχαρη.

  • 5 γεύματα φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά είναι νόστιμα, λαχταριστά και δροσιστικά! Εκμεταλλευτείτε τα δροσερά καρπούζια, πεπόνια, κεράσια, ροδάκινα και τις ζουμερές ντομάτες και αγγουράκια! Ετοιμάστε σαλάτες ή λαχταριστές φρουτοσαλάτες και πάρτε τις μαζί στις βόλτες και στην παραλία.

  • Μην ξεχνάτε το γάλα!

Οι ανάγκες των παιδιών σε ασβέστιο θα πρέπει να καλυφθούν και το καλοκαίρι, γι’ αυτό φροντίστε για τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών κάθε μέρα, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί κτλ. Μια επιλογή μπορεί να είναι και γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

  • Βάλτε όρια στα παγωτά

Σε κανένα παιδί δεν μπορούμε να στερήσουμε τη χαρά του παγωτού το καλοκαίρι, αλλά μπορούν να τεθούν κάποια όρια στην κατανάλωσή του. Υπερμεγέθεις μερίδες δεν απευθύνονται σε μικρά παιδιά και σαφώς περισσότερα από ένα παγωτό την ημέρα παρέχουν μεγάλο πλεόνασμα θερμίδων, χωρίς καμία θρεπτική αξία.

Εξίσου σημαντικό, βέβαια, είναι να ενθαρρύνετε παράλληλα και η σωματική δραστηριότητα των παιδιών. Έτσι, δεν θα αποκτήσουν πλεονάζον βάρος και δεν θα φέρουν πίσω στις αποσκευές τους άσχημες διατροφικές συνήθειες που θα δυσκολευτούν να ξεχάσουν!

Ποικιλία- Ισορροπία- Μέτρο είναι οι λέξεις «κλειδιά» που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας. Ότι μαθαίνουμε στην παιδική μας ηλικία, μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή!

 

Βιβλιογραφία:

  1. Satter, E., (1995). Feeding dynamics: Helping children to eat well. Journal of Pediatric Health Care, Vol.9(4), pp. 178–184
  2. Fogelholm, M., Nuutinen, O., Pasanen, M., Myohanen, E., Saatela, T., (1999). Parent-child relationship of physical activity patterns and obesity. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders : Journal of the International Association for the Study of Obesity, Vol.23(12), pp1262-1268
  3. Gottesman, M., (2002). Helping toddlers eat well. Journal of Pediatric Health Care, Vol.16(2), pp. 92–96
  4. Knai, C., Pomerleau, J., Lock, K., McKee, M., (2006). Getting children to eat more fruit and vegetables: A systematic review. Preventive Medicine, Vol.42(2), pp.85–95

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2015