Μαστίχα Χίου, το θαυματουργό δάκρυ

Μαστίχα Χίου, το θαυματουργό δάκρυ

Μαστίχα-Χίου-340x215Νιώθεις υπερηφάνεια όταν έρχεται η ώρα να γράψεις για ένα προϊόν, μοναδικό, που παράγεται μονάχα στον τόπο σου! Και η μαστίχα είναι ένα απ’ αυτά, γνωστή σε όλο τον κόσμο, που κλείνει μέσα της τη δύναμη της ελληνικής φύσης και αποτελεί τροφή που λειτουργεί ευεργετικά στον οργανισμό. Είναι η φυσική, αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται, σε σχήμα δακρύων, από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδεντρου, του σχίνου. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι, ενώ οι σχίνοι ευδοκιμούν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. Μάλιστα, από το 1997 έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π), βάσει κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρωμα της είναι ξεχωριστό, η γεύση της στην αρχή είναι λίγο πικρή και το χρώμα της υποκίτρινο. Ο βαθμός σκληρότητάς της εξαρτάται από την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, τον χρόνο έκθεσής της στη φύση, καθώς και το μέγεθος που έχει το δάκρυ.

Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη γνωστή. Μια εξαιρετική ποικιλία από θεραπευτικά και αρωματικά συστατικά απαντώνται στη μοναδική αυτή ρητίνη, που δικαιολογούν τις πολλαπλές χρήσεις της, τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και στον τομέα της υγείας και της προσωπικής περιποίησης.

Είναι γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Θεωρείται ότι έχει αναλγητική, αντισηπτικήκαι αιμοστατική δράση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε αλοιφές για εγκαύματα, για την παρασκευή οδοντόκρεμας, διαλυμάτων πλύσης και αποσμητικών στόματος, παρασκευή σαπουνιού και κρέμας προσώπου, καθώς και για την παρασκευή ραμμάτων, επιδέσμων και υλικών αντισηψίας.

Οι ευεργετικές της ιδιότητες επεκτείνονται και στον τομέα της υγείας, με την μαστίχα να εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της αντιοξειδωτικής, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακής και αντί-υπερλιπιδαιμικής δράσης της.

Στη σημερινή εποχή, η πιο ευρεία χρήση της είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ πολύ γνωστό είναι και το λικέρ και το ούζο μαστίχας, όπως και το γλυκό του κουταλιού, το περίφημο «υποβρύχιο». Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό για να αρωματίσει τρόφιμα και γλυκίσματα, αλλά απαιτείται προσοχή στη χρήση της, καθώς αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα, το παρασκεύασμα θα αποκτήσει πικρή γεύση.

Στην χώρα μας έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε τη μαστίχα σε κάθε μορφή, καθώς προϊόντα της υπάρχουν άφθονα στην αγορά. Διατίθεται σε φαρμακεία, σουπερμάρκετ αλλά και σε καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά προϊόντα από μαστίχα Χίου.

 

Βιβλιογραφία:

1. Kazimierz Browicz, (1987). Pistacia lentiscus cv. Chia (Anacardiaceae) on Chios island. Plant Systematics and Evolution, Vol.155(4), pp 189-195

2. Papageorgiou, V., Mellidis, A., Argyriadou, N., (1991). The Chemical Composition of the Essential Oil of Mastic Gum.

Journal of Essential Oil Research, Vol.3(2), pp.107-110

3. Krueger, K., McClain, C., McClave, S., Dryden, G., (2004). Nutritional supplements and alternative medicine. Nutrition, Vol.20(2), pp.130-138

4. Boelens, M., Jimenez, R., (2006). Chemical composition of the essential oils from the gum and from various parts of Pistacia lentiscus l. (mastic gum tree). Flavour and Fragrance Journal, Vol.6(4), pp 271–275

5. Triantafyllou, A., Chaviaras, A., Sergentanis, T., Protopapa, E., Tsaknis, J., (2007). Chios mastic gum modulates serum biochemical parameters in a human population. Journal of Ethnopharmacology, Vol.111(1), pp. 43–49

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 8.4.2014