Ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι..;

Ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι..;

o_erotas_pernaei_apo_to_stomaxiΟ Φεβρουάριος είναι ο κατεξοχήν πιο ρομαντικός μήνας του έτους, με επίκεντρο τη 14η μέρα του. Γι’ αυτό κι εμείς μπήκαμε στον πειρασμό να ψάξουμε και να μάθουμε αν υπάρχουν τροφές, που θα μπορούσαν να δώσουν μια ώθηση στην ερωτική μας σχέση!

Τελικά, υπάρχουν τροφές με αφροδισιακές ιδιότητες;

Το σίγουρο είναι ότι η ερωτική μας επιθυμία επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες και από τη συνολική κατάσταση της υγείας μας. Μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, όπως και στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα με φυσιολογικό βάρος, ύστερα από απώλεια κιλών, έχουν καλύτερη ερωτική διάθεση, απ’ ότι είχαν πριν αδυνατίσουν.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η σεξουαλική μας διάθεση καθορίζεται κι από την έκκριση, τη σωστή λειτουργία και τα κατάλληλα επίπεδα των ενδορφινών και των φερορμονών. Οι ορμόνες αυτές είναι υπεύθυνες, μεταξύ άλλων, και για την ψυχική μας ευφορία. Η παραγωγή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σωστή ποιοτική διατροφή, γιατί αποτελούνται από αμινοξέα που συναντάμε σε διάφορες πρωτεϊνικές τροφές (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, αυγό, κλπ). Επιπλέον, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο ασκούν προστατευτική δράση σε αυτές τις ορμόνες.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ακόμα και το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα, ακόμη και η υφή ενός τροφίμου μπορεί να δράσουν συνειρμικά και να δώσουν ερεθίσματα για τη διέγερση της ερωτικής μας επιθυμίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι κάποια φαγητά ή ουσίες διαθέτουν αφροδισιακή δράση, όπως την εννοούμε οι περισσότεροι, αλλά που εμμέσως βοηθούν στην αύξηση της ερωτικής μας επιθυμίας και περαιτέρω στην καλή σεξουαλική ζωή. Από την άλλη, αν παρατηρούμε ότι κάποια τροφή ή ουσία αυξάνει την ερωτική μας όρεξη, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε αποδείξεις, αφού δε χάνουμε τίποτα να τη χρησιμοποιούμε.

Οι τροφές του έρωτα!

Τα θαλασσινά

Όλα τα όστρακα, ιδιαίτερα τα στρείδια και τα μύδια είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την παραγωγή ανδρογόνων και τεστοστερόνης. Συνειρμικά αποτελούν αφροδισιακή τροφή και λόγω του σχήματος και της μαλακής τους υφής.

Οι καυτερές πιπεριές

Η ουσία που δίνει στις πιπεριές την αίσθηση του καυτερού, η καψαϊκίνη, συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών, που με τη σειρά τους αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, επιταχύνουν τον καρδιακό μας ρυθμό και προκαλούν την απελευθέρωση των ενδορφινών.

Το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ, σε λογικές  και μικρές ποσότητες, βοηθάει στην ενίσχυση της ερωτικής επιθυμίας, καθώς μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό και περισσότερο προσιτό. Επιπρόσθετα, το κόκκινο κρασί βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Η σοκολάτα

Η σοκολάτα διαθέτει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω μιας ουσίας, της φαινυλαιθυλαμίνης. Η φαινυλαιθυλαμίνη, σε υψηλά επίπεδα, επάγει την έξαψη, την έλξη, τον ενθουσιασμό και την ευφορία. Με την κατανάλωσή της απελευθερώνονται ενδορφίνες, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και διεγείρουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την ψυχική και σεξουαλική μας διάθεση. Επιπλέον, το κακάο περιέχει την ουσία “τρυπτοφάνη”, την πρόδρομη ένωση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που προωθεί την αίσθηση της ευεξίας και της χαλάρωσης.

Το μέλι

Είναι αναμφισβήτητα ένα τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βόριου, ενός ιχνοστοιχείου που βοηθά στο μεταβολισμό των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, και αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα.

Οι ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, καθώς και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και ψευδάργυρο, που συντελούν στην παραγωγή των ορμονών και συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μια πολύ καλή διατροφική επιλογή για έντονη ερωτική δραστηριότητα είναι ο συνδυασμός τους με μέλι.

Το σκόρδο

Αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή της αλισίνης, της ουσίας που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, δημιουργώντας ένα αίσθημα θερμότητας. Είναι η ουσία στην οποία οφείλεται και η χαρακτηριστική και δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου, που ένα κλαδάκι μάραθου, όμως, θα την εξουδετερώσει!

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά

Η μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το πιπέρι, το κάρυ, η βανίλια και άλλα πολλά, όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος μας, εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε υπεραιμία. Ταυτόχρονα, με τη μυρωδιά που αναδύουν, κεντρίζουν την φαντασία και αυξάνουν την ερωτική επιθυμία.

Τα σπαράγγια

Ναι, τα σπαράγγια! Θεωρούνται αφροδισιακή τροφή και είναι από τις πλουσιότερες πηγές φολικού οξέος, ή αλλιώς βιταμίνης Β9, ενός θρεπτικού συστατικού που αυξάνει την παραγωγή της ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι μέρος του σύνθετου χημικού μηχανισμού του οργανισμού μας,  που ενεργοποιεί τις σεξουαλικές μας ορμές.

Το αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και άλλες ουσίες που βοηθούν στη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος και των νευροδιαβιβαστών. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών. Δεν είναι τυχαίο ότι προέρχεται από ένα δέντρο που καλείται «δέντρο των όρχεων» και πιθανότατα από εκεί πήρε και την μεγάλη του φήμη.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Kolotkin, R., Binks, Μ., Crosby, R., Gress,R., Adams, T., (2006). Obesity and Sexual Quality of Life. Obesity, Vol.14(3), pp 472–479
  2. Itoa, T., Trantb, I., Polanc, M., (2001). A Double-Blind Placebo-Controlled Study of ArginMax, a Nutritional Supplement for Enhancement of Female Sexual Function. Journal of Sex & Marital Therapy, Vol.27(5), pp. 541-549
  3. Singer, H., (2008). Hypoactive sexual desire. Journal of Sex & Marital Therapy, Vol.3(1), pp. 3-9
  4. Nagel, T., (1969). Sexual Perversion. The Journal of Philosophy, Vol. 66(1), pp. 5-17
  5. Shamloul, R., (2010). Natural Aphrodisiacs. The Journal of Sexual Medicine, Vol.7(1), pp 39–49
  6. Steinberg, A., Oyama, D., Rejba, A., Kellogg, S., Whitmore, K., (2005). Capsaicin for the treatment of vulvar vestibulitis. American Journal of Obstetrics and Gynecology, Vol.192(5), pp1549-1553
  7. Maslow, A, (1973). A theory of human motivation. Psychological Review, Vol 50(4), 370-396
  8. Traish, A., Kim, N., Kweonsi, M., Munarriz, R., Goldstein, I., (2002). Role of androgens in female genital sexual arousal: receptor expression, structure, and function. Fertility and Sterility, Vol.77(4), pp. 11–18
  9. Salonia,A., Fabbri,F., Zanni, G., Scavini,M., MD2, Fantini, G., Briganti, A., Naspro,R., Parazzini,F., Gori,E., Rigatti,P., Montorsi,F., (2006). Original Research-Women’s sexual health: Chocolate and Women’s Sexual Health: An Intriguing Correlation. The Journal of Sexual Medicin, Vol.3(3), pp. 476–482

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Φεβρουαρίου 2014