ΠΑΓΩΤΟ: η απόλαυση του καλοκαιριού!

ΠΑΓΩΤΟ: η απόλαυση του καλοκαιριού!

ice-cream-1 (1)Κυπελάκι, πύραυλος, γρανίτα, παρφέ, ό,τι παγωτό και να διαλέγει ο καθένας, σίγουρα είναι το πιο αγαπημένο γλύκισμα του καλοκαιριού, αλλά δυστυχώς κι ένα διατροφικό δίλημμα για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και δεν θέλουν να στερηθούν αυτή την απόλαυση. Βέβαια, γνωρίζοντας τη διατροφική αξία του παγωτού και παράλληλα διατηρώντας την αίσθηση του μέτρου, είναι εφικτό να καταναλώνεται ακόμη και σε καθημερινή βάση, χωρίς τύψεις και ενοχές.

Καταρχάς, έχει γερά διατροφικά θεμέλια, τα οποία ξεκινούν από τις πρώτες του ύλες, που είναι κυρίως το γάλα, το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, και αναλόγως τον τύπο του παγωτού, κακάο, χυμός ή πουρές φρούτων, ξηροί καρποί και αβγά. Έτσι, βιταμίνες όπως η Α, η D, η Β12, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο, προσδίδουν στο παγωτό μια διατροφική υπεροχή, έναντι άλλων εδεσμάτων. Άλλωστε ένα τρόφιμο έχει αξία όταν μπορεί να μας χαρίσει απόλαυση, όταν περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όταν φυσικά παράγεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα κυριότερα είδη του παγωτού:

  • Gelato

Πρόκειται για ντελικάτο παγωτό της Σικελίας. Έχει σαν βάση το γάλα κάθε είδους, ακόμα και το ζαχαρούχο ή το βουβαλίσιο, και την πλούσια, σε λιπαρά, κρέμα γάλακτος.  Συνήθως είναι ανακατεμένο με φρούτα ή σοκολάτα. Είτε σαν παγωτό του δρόμου σε χωνάκι, είτε στο μπολ, προσφέρει μεγάλη απόλαυση χάρη στην πλούσια κρεμώδη γεύση του και δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των παγωτών. 2 κανονικές μπάλες παγωτό έχουν περίπου 200 θερμίδες, ενώ 1 μέτριο παγωτό χωνάκι περίπου 280-300.

  • Sorbet

Δεν εμπεριέχει γάλα, λίπος ή αβγό, παρά μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό, γι’ αυτό και θεωρείται μια ολιγοθερμιδική πρόταση, σε σχέση με άλλα είδη παγωτών. Γίνεται όμως και από διάφορα είδη αλκοολούχων ποτών, όπως σαμπάνια, λιμοντσέλο, βότκα ή και μοχίτο. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Σερβίρεται συνήθως στα επίσημα δείπνα, ανάμεσα σε δύο κυρίως πιάτα – για παράδειγμα από κρέας σε ψάρι- για να αλλάξει τη γεύση και να προετοιμάσει τον ουρανίσκο να δεχτεί την επόμενη. 2 μπάλες παγωτό σορμπέ έχουν περίπου 120-140 θερμίδες.

  • Γρανίτα

Παγωμένος φρουτοχυμός . Σιρόπια και χυμοί φρούτων ανακατεύονται συνεχώς σε ειδικές παγωτομηχανές,  μέχρι να παγώσουν. Η υφή της μοιάζει με θρυμματισμένο πάγο. Συνήθως σερβίρεται ως επιδόρπιο ή ποτό με την προσθήκη αλκοόλ. Αποτελεί, εξίσου, διαιτητική επιλογή, αλλά χρειάζεται προσοχή με την ποσότητα. Το συνηθισμένο ποτήρι γρανίτας έχει περίπου 180-200 θερμίδες.

  • Parfait

Είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό και παγωτό, με πλούσια και μεστή γεύση. Περιέχει μεγάλη ποσότητα κρέμας γάλακτος και πολλά αβγά, γι’ αυτό και είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Συχνά έχει καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, φρούτα γλασέ, κομματάκια σοκολάτας, ή ακόμα και τριμμένο μπισκότο. Είναι το παγωτό που χρησιμοποιείται στις τούρτες παγωτού, γιατί έχει το πλεονέκτημα να κόβεται και να μη λιώνει εύκολα. Αποδίδει πολλές θερμίδες, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί συχνή επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για τη σιλουέτα τους! 2 μπάλες παγωτό παρφέ έχουν 280-320 θερμίδες, ανάλογα βέβαια και την περιεκτικότητα τους σε ξηρούς καρπούς, σιρόπι ή τριμμένη σοκολάτα, μπισκότο.

  • Παγωτό μηχανής

Παρασκευάζεται στη στιγμή και περιέχει γάλα και κρέμα γάλακτος. Η ανάδευση του στις ειδικές μηχανές, το κάνει να ενσωματώνει περισσότερο αέρα στη σύσταση του και να μην δημιουργεί κρυστάλλους, γι’ αυτό είναι και πιο μαλακό στην υφή. Μια μικρή τυποποιημένη μερίδα έχει γύρω στις 200 θερμίδες.

  • Παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt)

Είναι γευστικό, δροσιστικό και περιέχει λίγες θερμίδες και λιπαρά. Παρασκευάζεται από γάλα, γιαούρτι και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό. Υπάρχουν διάφορες γεύσεις και  μπορεί να συνδυαστεί με μία τεράστια ποικιλία από toppings, η οποία βέβαια μπορεί να μεταβάλλει τη θερμιδική αξία του. Σίγουρα στις πιο υγιεινές επιλογές συγκαταλέγονται τα φρούτα, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, ενώ στις πιο θερμιδογόνες η σοκολάτα και το μπισκότο. 1 σκέτη μεγάλη μπάλα αποδίδει γύρω στις 120-140 θερμίδες.

Συμβουλή: το παγωτό δεν είναι κάτι απαγορευμένο, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Καλό θα ήταν να ελέγχονται οι ετικέτες της συσκευασίας των παγωτών, οι οποίες δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.

 

Βιβλιογραφία:
1. Wansink, Β., Ittersum, Κ., Painter, J., (2006). Ice Cream Illusions: Bowls, Spoons, and Self-Served Portion Sizes. American Journal of Preventive Medicine, Vol.31(3), pp.240–24
2. Strien, T., Cleven, A., Schippers, G., (2000). Restraint, tendency toward overeating and ice cream consumption. International Journal of Eating Disorders, Vol.28(3), pp. 333–33
3. Bolliger, S., Goffa, H., Tharp, B., (2000). Correlation between colloidal properties of ice cream mix and ice cream. International Dairy Journal, Vol.10(4), pp. 303–309

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2014