Ποιο γλυκό να καταναλώνουμε καθημερινά τα Χριστούγεννα;

Ποιο γλυκό να καταναλώνουμε καθημερινά τα Χριστούγεννα;

christmasgluka-340x215Ποιο γλυκό θα προτείνατε να καταναλώνεται καθημερινά την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μην αυξηθεί το βάρος μου στη ζυγαριά;

Θα ξεκινήσω την απάντηση διπλωματικά:

«Μήπως θα σας κάλυπτε περισσότερο να καταναλώνετε το γλυκό της αρεσκείας σας 2 φορές/ εβδομάδα, σε απεριόριστη ποσότητα, απ’ ότι κάθε μέρα σε πολύ μικρότερη;»

Γιατί στη 2η περίπτωση είναι επίφοβο να ξεφύγετε στην καταναλισκόμενη ποσότητα, όταν θα γεύεστε το γλυκό που σας αρέσει, με αποτέλεσμα οι ημερήσιες θερμίδες να εκτοξευτούν και εν τέλει να δείτε ανεπιθύμητες μεταβολές στη ζυγαριά. Συν το γεγονός ότι δημιουργείται μια καθημερινή συνήθεια- εξάρτηση στον οργανισμό σας, η οποία σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει σε καλό!

Αν δεν σας έπεισα και ακόμα θέλετε να καταναλώνετε μία πολύ μικρή ποσότητα, καθημερινά, σας παραθέτω τη μέση θερμιδική αξία του κάθε παραδοσιακού Χριστουγεννιάτικου γλυκού:

  • 1 μικρό κουραμπιεδάκι(40γρ)  προσδίδει από 170-200 θερμίδες
  • 1 μεσαίο μελομακάρονο(50γρ) προσδίδει περίπου 150-180 θερμίδες
  • Μία δίπλα(90γρ) προσδίδει από 200-240 θερμίδες
  • Ένα κανονικό τρίγωνο κομμάτι βασιλόπιτας (120γρ) προσδίδει 390-450 θερμίδες

 

Όπως και με όλα τα φαγητά, η τελική θερμιδική αξία του τροφίμου εξαρτάται κι από το άτομο που τα φτιάχνει. Σίγουρα τα σπιτικά γλυκά είναι πιο διαιτητικά (και υγιεινά) από τα αντίστοιχα του εμπορίου, αφού μπορούμε να τροποποιήσουμε τις συνταγές και την ποσότητα των υλικών τους, αλλάζοντας ίσως και τη δοσολογία τους. (ανατρέξτε στο άρθρο «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ… και πως να τα φέρετε στα μέτρα σας!)

Καλές γιορτές!

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 17.12.2014