Πόσο αποτελεσματικά είναι τα «τεστ δυσανεξίας»;

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα «τεστ δυσανεξίας»;

testdusanexias-340x215Πόσο αποτελεσματικά είναι τα «τεστ δυσανεξίας» στην απώλεια βάρους και πότε πρέπει να γίνονται;

Η τροφική δυσανεξία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πρήξιμο του εντέρου ή διάρροια. Οι πλέον γνωστές δυσανεξίες είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη λακτόζη, που ορίζεται ως δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή και ως κοιλιοκάκη, η οποία προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η «τροφική δυσανεξία» δεν έχει σχέση με την «τροφική υπερευαισθησία», που είναι η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μας σε κάποια τροφή ή συστατικό αυτής και τα συμπτώματά της μπορεί να εμφανιστούν από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες. Στην «τροφική υπερευαισθησία» εμπλέκεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα οι ανοσοφαιρίνες τύπου G (IgG). Η υπερευαισθησία μας σε κάποια τροφή διαπιστώνεται με τεστ, που γίνονται αποκλειστικά με εργαστηριακή εξέταση αίματος, που διεκπεραιώνεται μόνο σε κλινικά μικροβιολογικά εργαστήρια, από τους κατάλληλους γιατρούς.

Όσον αφορά τα περιβόητα «τεστ δυσανεξίας» ως οδηγό για τη θεραπείας της παχυσαρκίας, δυστυχώς ΔΕΝ υφίστανται και ΔΕΝ υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να πιστοποιεί άμεση ή έμμεση σχέση αυτών των τεστ στη ρύθμιση του βάρους και του μεταβολικού ρυθμού και σίγουρα δεν έχουν καμία διαγνωστική αξία για τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το Υπουργείο Υγείας δεν επιτρέπει πλέον την εφαρμογή τους.

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 22.10.2014