
03 Οκτ Σαρακοστιανές συνταγές back-to-back
Αν αποφάσισες να μαγειρέψεις την ΚαθαροΔευτέρα, είτε είσαι καλεσμένος σε φιλικό σπίτι είτε είσαι ο οικοδεσπότης, αυτές οι δύο συνταγές είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσουν την παρέα σου! Συν ότι είναι τόσο εύκολες και γρήγορες, που δεν θα χαραμίσεις και πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Περιμένω εντυπώσεις! Κι εγώ και ο Νάσος- ένας foodlover και οσονούπω σεφ, που μου τις σύστησε!
(υ.γ. Νάσο σ’ευχαριστώ!)
Καλαμάρια σοτέ alabasquaise
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
- Καλαμαράκια: 500γρ (μόνο το σώμα τους)
- Πράσινες πιπεριές: 2
- Κόκκινες πιπεριές: 3
- Κρεμμύδια ξερά: 4
- Ντομάτες: φρέσκες 500γρ
- Σκόρδο: 2 σκελίδες
- Μπουκέ γκαρνί: συλλογή μυρωδικών δεμένα ή σε τούλι (πράσο- μαϊντανό- θυμάρι- δάφνη)
- Ελαιόλαδο: ½ φλιτζάνι τσαγιού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μαϊντανός
PrepTime: 40-45 λεπτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε τα καλαμάρια, τα σκουπίζετε και τα κόβετε σε λωρίδες. Ξεσποριάζετε και κόβετε επίσης σε λωρίδες τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο καιτις ντομάτες, αφού πρώτα τις έχετε ξεφλουδίσει.
Σοτάρετε σε λάδι τις πιπεριές, έπειτα τα κρεμμύδια και τα καλαμάρια και τέλος τιςψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Μετά από 15’ προσθέτετε τις ντομάτες, το μπουκέ γκαρνί και το αλατοπίπερο. Αφήνετε να βράσει για 15΄με σκεπασμένο το σκεύος.
Πασπαλίζετε με μαϊντανό.
Σερβίρετε με ρύζι ή νιόκι πατάτας.
Μύδια mariniere
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
- Μύδια: 2 κιλά
- Κρεμμύδια: 2 ξερά μικρά
- Μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
- Κρασί λευκό: 200ml
- Ξύδι κρασιού: 1 κουταλιά της σούπας
- Δάφνη: 1 φύλλο
- Θυμάρι: 1 μικρό κλαδάκι
- βούτυρο: 5-6 κουταλιές της σούπας
- Αλάτι
- Πιπέρι
PrepTime: 30λεπτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε και καθαρίζετε τα μύδια. Τρίβετε τα κελύφη να φύγουν τα ξένα σώματα και αφαιρείτε, τραβώντας δυνατά, τις πράσινες φουντίτσες τους. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα απλωτή, που την έχετε βουτυρώσει, μαζί με το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το θυμάρι, τη δάφνη, τα 200ml κρασί, το ξύδι κρασιού και τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέτετε τα μύδια, τα σκεπάζετε και τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά για να ανοίξουν, κουνώντας μερικές φορές την κατσαρόλα.
Μόλις ανοίξουν, βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αδειάζετε τα μύδια σε μία σαλατιέρα. Αφαιρείτε το θυμάρι και τη δάφνη.
Βάζετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο- σε μικρά κομμάτια- στο ζωμό, χτυπώντας τον και περιχύνεται τα μύδια.
Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 19.2.2015