ΤΑ ΔΡΟΣΕΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΤΑ ΔΡΟΣΕΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

00_droseres_salates_big_inside_917x500Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ είμαι αυτός ο άνθρωπος που θέλω το σπίτι μου γεμάτο. Γεμάτο με φίλους, γεμάτο από γέλια και όμορφες βραδιές. Να τρως, να πίνεις, να βλέπεις ταινίες, να κλαις, να γελάς και πάλι απ’ την αρχή.
Και είναι τόσο ωραίο να μαγειρεύεις γι’ αυτούς που αγαπάς και νοιάζεσαι. Ειδικά όταν το κάνεις παρέα- νομίζω πως η όλη διαδικασία και η προετοιμασία είναι αυτή που αξίζει, παρά το αποτέλεσμα. Ε, καλά! Και το αποτέλεσμα!
Και μιας και καλοκαίριασε, λοιπόν, και το άραγμα στο μπαλκόνι επιβάλλεται, τι καλύτερο από το να μοιραστώ μαζί σου τις πιο νόστιμες, καλοκαιρινές, πανεύκολες και άκρως δροσερές συνταγές που μπορείς να προετοιμάσεις, ακόμα και μόνος/η σου. Η διαδικασία είναι πάντα εύκολη και ολιγόλεπτη, γιατί ως γνωστόν, ο χρόνος είναι χρήμα. Αρκεί προφανώς να έχεις εφοδιαστεί με τα κατάλληλα υλικά. Ε, και να μην ξεχάσεις να παγώσεις και το κρασί ή τη μπυρίτσα, ως συνοδευτικό.

Για δες λοιπόν:

  1. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΤΑΚΟΣ

Μα υπάρχει περίπτωση να μην σου έρθει στο μυαλό αυτό το πιάτο, με το που καλοκαιριάσει; Αγόρασε τα παξιμάδια της αρεσκείας σου και πέρασε τα γρήγορα κάτω από τη βρύση του νερού. Εγώ, τον τελευταίο καιρό, έχω ξετρελαθεί με τα χαρουποπαξιμαδάκια. Θα τα βρεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Τοποθέτησέ τα σε μία πιατέλα και ράντισέ τα με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Μετά πάρε ώριμες ντομάτες και τρίψε τες πάνω από τα παξιμάδια. Ξανά ραντίζεις με λάδι και αλάτι, αλλά και μπόλικη ρίγανη. Πασπαλίζεις με κάπαρη και λίγα καπαρόφυλλα και μερικές ελιές. Εγώ πάντα προτιμώ και αγαπώ τις Καλαμών. Τέλος, τρίβεις με τα χέρια σου από πάνω λίγη φέτα ή ξινομυζήθρα. Θα μπορούσες, βέβαια, αν προσέχεις τη σιλουέτα σου, να προτιμήσεις και το κατίκι ή το τυρί τσαλαφούτι (καινούργια μου αγάπη και ανακάλυψη!)

  1. ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ, ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

Εντάξει, όποιος δεν αγαπάει τα μακαρόνια, να σηκώσει χέρι! Κανείς, ε; Η μακαρονοσαλάτα είναι σταθερή αξία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, προτιμώ πάντα τα κοντά μακαρόνια, όπως τις βίδες ή τα ριγγατόνι. Βράζεις τα μακαρόνια και παράλληλα πλένεις και κόβεις τα τοματίνια. Διάλεξε τα pomodori που είναι λίγο πιο μεγάλα. Στραγγίζεις τα μακαρόνια και τα αφήνεις να κρυώσουν. Έπειτα τ’ανακατεύεις μαζί με τα τοματάκια και προσθέτεις χοντροκομμένο βασιλικό και κυβάκια μοτσαρέλας (αν προσέχεις τη διατροφή σου, επέλεξε αυτή με τα χαμηλά λιπαρά). Το κόλπο είναι αντί για λάδι και μπαλσάμικο, να προσθέσεις 1 κουταλιά σάλτσα πέστο (εννοείται την έτοιμη, του εμπορίου).

  1. ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΛΙΑΣΤΗ ΤΟΜΑΤΑ, ΚΡΙΤΑΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείς! Συνήθως εδώ προτιμώ ως ζυμαρικό τα φιογκάκια- μη με ρωτήσεις γιατί. Είναι λίγο πιο μπελαλίδικη συνταγή, απλά και μόνο γιατί πρέπει να πλύνεις/ κόψεις και ψήσεις τα λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθια, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές) στο φούρνο σε λαδόκολλα. Αν βιάζομαι, τα σοτάρω όλα μαζί σ’ ένα πλατύ αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστη soy sauce (less salt κατά προτίμηση). Παράλληλα με την προετοιμασία των λαχανικών, ψιλοκόβεις φρέσκο μαϊντανό και μερικές λιαστές τομάτες. Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί (εννοείται όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτεις λίγη κάπαρη, κόκκινο γλυκό πιπέρι, ελαιόλαδο και τρίβεις φρέσκο πιπέρι. Ολοκληρώνεις με φλοίδες παρμεζάνας. Προσοχή στο αλάτι! Θα συνιστούσα να μη προσθέσεις, αλλά περί ορέξεως…

  1. ΚΑΡΠΟΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ, ΦΕΤΑ, ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

Νομίζω είναι η πιο αγαπημένη μου καλοκαιρινή σαλάτα. Αν λατρεύεις το καρπούζι, όπως κι εγώ, θα με ευγνωμονείς. Κόβεις σε κυβάκια το καρπούζι, την φέτα και τα τοματίνια (εδώ πάντα προτιμώ τα cherry). Τα ανακατεύεις όλα μαζί και με προσοχή- γιατί το καρπούζι διαλύεται- σ’ ένα μεγάλο μπολ μαζί με φύλλα δυόσμου και αφού έχεις προσθέσει και λίγη κρέμα βαλσάμικο. Εννοείται μία από τις έτοιμες με τις διάφορες γεύσεις, διαφορετικά, ανακάτεψε σ’ ένα μικρό μπολάκι 1 κουταλιά λάδι, 1 κουταλιά μέλι και 3 αντίστοιχα κλασσικό ξύδι βαλσάμικο. Τέλος, σερβίρω το δημιούργημά μου με λωρίδες προσούτο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Bon appétit!

  1. ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΙΣΜΠΕΡΓΚ, ΑΓΓΟΥΡΙ, ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ ΜΕ ΣΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Άλλη μία πανεύκολη και γρήγορη σαλάτα! Πλένεις πολύ καλά και κόβεις σε λωρίδες ή κυβάκια το άισμπεργκ, το αγγούρι και το φινόκιο. Τα ραντίζεις με αλατοπίπερο. Έξτρα tip: αν διαθέτεις στο ντουλάπι σου και λάδι τρούφας, στάξε 2-3 σταγόνες και μόνο για τη μυρωδιά. Κόβεις σε λωρίδες τον καπνιστό σολομό και ψιλοκόβεις λίγο άνηθο. Σ’ ένα μπολάκι, ανακατεύεις το χυμό 1 στυμμένου λεμονιού με 1 κ.σ. γιαούρτι, 1 κ.σ. μουστάρδα, αλατοπίπερο και λίγο άνηθο. Δοκίμασε και παίξε με τις αναλογίες για το πώς προτιμάς της σος- πιο υδαρής, πιο ξινή, πιο καυτερή, κλπ. Προσθέτεις και τα τελευταία υλικά στη σαλάτα, περιχύνεις με τη σος και έτοιμη!

  1. ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΚΟΥΜΠΡΙ, ΜΑΝΓΚΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΑΜΟ

Φετινή ανακάλυψη και είμαι κατενθουσιασμένη γι’ αυτό! Σου ακούγεται περίεργο, αλλά πίστεψέ με θα σε ανταμείψει το αποτέλεσμα. Πλένεις πολύ πολύ καλά και κόβεις πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σου. Εγώ συνήθως προτιμώ το λαχανικό σαλάτα και τη σγουρή. Θρυμματίζεις με τα χέρια σου το σκουμπρί πάνω στη σαλάτα. Κόβεις το μάνγκο σε λωρίδες ή κυβάκια και το προσθέτεις κι αυτό. Συμπληρώνεις με κρίταμο, τον οποίο έχω ψιλοκόψει σε μικρότερα κομμάτια (τον αγοράζω έτοιμο συσκευασμένο από το σούπερ μάρκετ). Πλένω λίγο μάραθο, τον ψιλοκόβω, τον προσθέτω στη σαλάτα και ραντίζω με κόκκους κόκκινου πιπεριού- περίπου 1 κουταλιά της σούπας. Προσθέτω ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι. Μιαμ!

 

Περιμένω τις εντυπώσεις σου!

Καλό καλοκαίρι!

 

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Ιουλίου- Αυγούστου 2017