το αυγό επηρεάζει τη χοληστερίνη;

το αυγό επηρεάζει τη χοληστερίνη;

augochol340x215Τελικά το αυγό επηρεάζει τη χοληστερίνη και πόσα πρέπει να τρώμε ανά ημέρα;

Τo αυγό είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και θεωρείται από τα πιο πλούσια, σε θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση.

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου του αυγού σε χοληστερόλη, ήταν μέχρι τώρα ένα απαγορευμένο τρόφιμο, τουλάχιστον για όσους έχουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης αίματος και παράλληλα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος.

Μέχρι τώρα! Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, τα αυγά δεν κρύβουν κανένα διατροφικό κίνδυνο. Ο κρόκος τους περιέχει ναι μεν περίπου 213mg καθαρής χοληστερόλης, είναι όμως λίγη σε συνολική ποσότητα ώστε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο ανθρώπινο αίμα. Στην έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση 2 αυγών ημερησίως επί χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, όχι μόνο δεν αύξησε αλλά μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL), καθώς και το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων.

Έτσι, ενώ μέχρι τώρα επιτρέπονταν 2 αυγά/ εβδομάδα για τους άνδρες και 3 αυγά/ εβδομάδα για τις γυναίκες, οι συστάσεις για ενήλικες, ηλικιωμένους, αλλά και παιδιά προτείνουν 6-8 αυγά/ εβδομάδα. Συνετό βέβαια είναι να καταναλώνονται ξεχωριστά (1-2 αυγά/ ημερησίως) και όχι όλα μαζί, για τον καθημερινό εμπλουτισμό της διατροφής σας σε βιταμίνες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Αυτό που θα πρέπει επίσης να προσέξετε, είναι η μέθοδος του μαγειρέματος, αποφεύγοντας τα τηγανητά, γιατί αυτό σημαίνει ότι καταναλώνετε και  το λίπος από το λάδι, με το οποίο έχουν μαγειρευτεί.

Βιβλιογραφία
1. Harman, Ν., Leeds, Α., Griffin, Β., (2008). Increased dietary cholesterol does not increase plasma low density lipoprotein when accompanied by an energy-restricted diet and weight loss. European Journal of Nutrition, Vol. 47(6), pp. 287-29
2. Jones, P., (2009). Dietary cholesterol and the risk of cardiovascular disease in patients: a review of the Harvard Egg Study and other data. International Journal of Clinical Practice, Vol.63(163), pp. 1–8

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 22.10.2014