το βραδινό γεύμα προ του ύπνου παχαίνει;

το βραδινό γεύμα προ του ύπνου παχαίνει;

vradinageumata340x215Αν το  βράδυ προ ύπνου καταναλωθεί φαγητό υπάρχει ο αστικός μύθος ότι de facto θα γίνει μεγάλο μέρος του σωματικό λίπος. Ωστόσο αν καταναλώσουμε πριν κοιμηθούμε τροφές που δεν ανεβάζουν σοβαρά το σάκχαρο του αίματος (οπότε δεν εκκρίνεται ινσουλίνη ή εκκρίνεται πολύ λίγη) πχ 2 αυγά + 2 αγγουράκια + 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο Κερκύρας, πως θα συμπεριφερθεί το σώμα; Ευχαριστώ!

Όπως πολύ καλά σημειώσατε, είναι ένας αστικός μύθος και δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά στοιχεία, που να υποστηρίζουν ότι το βραδινό φαγητό, προ του ύπνου, είναι αιτία αύξησης του σωματικού λίπους.

Έχει όμως σημασία το είδος και η ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσετε. Μια θερμίδα είναι πάντα μια θερμίδα, είτε καταναλωθεί το πρωί, είτε το βράδυ. Ο οργανισμός μας δέχεται τις θερμίδες, τις επεξεργάζεται και απορροφά με τον ίδιο τρόπο τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Εφόσον στο βραδινό σας γεύμα, δεν ξεπερνάτε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες, δεν θα αυξηθεί και τo σωματικό σας βάρος! Η ύπαρξη περιττού λίπους και γενικότερα η αύξηση του σωματικού βάρους, εξαρτάται από το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ανεξάρτητα από την ώρα των γευμάτων.

Ένα ισορροπημένο και ελαφρύ βραδινό, δεν θα σας παχύνει και θα σας εξασφαλίσει την ομαλή αύξηση της γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμία που θα διαταράξει τον ύπνο σας, αλλά και θα προκαλέσει περισσότερη πείνα, είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε το επόμενο πρωί. Καλό, λοιπόν, είναι να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ολικής αλέσεως, πρωτεΐνη και φρέσκα λαχανικά ή φρούτα. Αποφύγετε τα λιπαρά και φυσικά τα τηγανητά.

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 30.10.2014