Τροφές για σωστή ενυδάτωση

Τροφές για σωστή ενυδάτωση

enudatwsh-340x215δίψα (η, ουσιαστικό): το αίσθημα που προκαλεί την ανάγκη για νερό, η μεγάλη επιθυμία για κάτι (~δίψα για ζωή)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που μας κάνει να διψάμε; Η πραγματική αιτία είναι μια αλλαγή στη χημεία του σώματος, ένα σήμα του οργανισμού ότι το επίπεδο της υγρασίας του έχει μειωθεί και έχει ανάγκη από άμεση ενυδάτωση.

Τίποτα δεν δροσίζει καλύτερα τον οργανισμό από ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Οι μελέτες έχουν δείξει, όμως, ότι δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ενυδατώνεται το σώμα μας. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι, επίσης, αποτελεσματική λύση, μιας και υπάρχουν τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε νερό και αναπληρώνουν τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ανήκουν σε αυτές τις τροφές, βοηθώντας μας, παράλληλα, να διατηρούμε και το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το αγγούρι είναι δικαιωματικά πρώτο στη λίστα, αφού έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από όλες τις τροφές. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο ιδανικό είναι ότι τρώγεται εύκολα, είτε μέσα σε σαλάτες, είτε σε μπαστουνάκια με αλάτι και λίγο ξύδι, ή ακόμα και μέσα σε χυμούς.

Το μυστικό του είναι ότι η μεγαλύτερη ποσότητα νερού βρίσκεται στη φλούδα του!

Το καρπούζι είναι το δημοφιλέστερο από τα καλοκαιρινά φρούτα για την αυξημένη περιεκτικότητά του σε νερό και καταλαμβάνει τη 2η θέση στη λίστα μας. Τώρα που είναι κι η εποχή του, προτιμήστε το, μιας και είναι και καλή πηγή βιταμίνης C και λυκοπένιου, ενός αντιοξειδωτικού που περιέχουν και οι ντομάτες.

Το σέλερι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πολύ λίγες θερμίδες! Είναι και πολύ θρεπτικό, αφού εκτός από το απαραίτητο νερό, περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες A, C και K.

Το πεπόνι περιέχει πολύ νερό, αλλά και κάλιο, που χάνει ο οργανισμός μας όταν ιδρώνει. Προτιμήστε το!

Οι φράουλες συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Είτε σκέτες, είτε μέσα σε χυμό, είτε μαζί με γιαούρτι!

Οι ντομάτες δε χρειάζονται ιδιαίτερη διαφήμιση. Είτε στις σαλάτες, είτε σε σάλτσες είναι εξαιρετικά ενυδατικές και το καλύτερο συνοδευτικό για τους καλοκαιρινούς μας μεζέδες.

Οι πράσινες πιπεριές. Όχι ότι δεν έχουν και οι κόκκινες, οι κίτρινες και οι πορτοκαλί, αλλά οι πράσινες έχουν το περισσότερο νερό. Και μπορείτε να τις προσθέσετε είτε στα φαγητά σας, είτε σε μία σαλάτα, δίνοντας της και χρώμα.

Το κολοκύθι και η μελιτζάνα ενυδατώνουν τον οργανισμό μας, περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Ειδικά το κολοκύθι έχει 95% περιεκτικότητα σε νερό και είναι ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε σε διάφορες παρασκευές, ακόμα και ωμά!

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε και βέβαια υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Το κρέας. Αμέ! Μπορεί να φαίνεται ότι δεν αποτελεί πηγή ενυδάτωσης, αλλά σύμφωνα με μελέτες περιέχει όντως νερό.

Το γάλα και το γιαούρτι. Προσφέρουν πρωτεΐνη, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνες Α και D, αλλά είναι και μια καλή πηγή νερού! Προτιμήστε, όμως, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ώστε να μην έχετε δυσάρεστες αλλαγές στο βάρος σας.

Τα σταφύλια περιέχουν 70 % νερό σε κάθε ρόγα, ενώ είναι μια άριστη πηγή βιταμινών B1, B2, B6, και Κ, καθώς και καλίου.

Τα δημητριακά, και ιδιαίτερα το πλιγούρι. Περιέχουν έως και 40% νερό και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αποθηκεύονται στο σώμα μας και συγκρατούν μεγάλες ποσότητες νερού.

Γι’ αυτό, μην περιμένετε να διψάσετε! Επιλέξτε την αγαπημένη σας τροφή και χαρίστε προκαταβολικά στον οργανισμό σας τη σωστή δόση νερού που του χρειάζεται!

 

Αυτό το ήξερες;

Ο καλύτερος δείκτης για να καταλάβετε εάν πίνετε αρκετό νερό είναι τα ούρα. Εάν το χρώμα τους είναι έως απαλό κίτρινο, τότε είσαστε σωστά ενυδατωμένοι.

Εάν το χρώμα τους είναι σκούρο κίτρινο, αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα είναι αφυδατωμένο και προσπαθεί να εξοικονομήσει νερό.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Buyck, Μ., (2007). Hydration and Health Promotion: A Brief Introduction. Journal of the American College of Nutrition, Vol.26(5), pp.533-534
  2. Buren, J., (2007). The chemistry of texture in fruits and vegetables. Journal of Texture Studies,Vol.10(1), pp 1–23
  3. Popkin, B., D’Anci, K., Rosenberg, I., (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews, Vol.68(8), pp.439–458
  4. Lewicki, P., (2004). Water as the determinant of food engineering properties, a review. Journal of Food Engineering, Vol.61(4), pp. 483–495
  5. Boelsma, E.,Van de Vijver, L., Goldbohm, A., Ketelaars, I., Hendriks, H., Roza, L., (2003). Human skin condition and its associations with nutrient concentrations in serum and diet. American Society for Clinical Nutrition, Vol. 77(2), pp 348-355
  6. Sawka, M., Montain, S., Latzka, W., (2001). Hydration effects on thermoregulation and performance in the heat. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular And Integrative Physiology, Vol.128(4), pp. 679–690

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 22.7.2014