Χριστουγεννιάτικα γλυκά… και πώς να τα φέρετε στα μέτρα σας

Χριστουγεννιάτικα γλυκά… και πώς να τα φέρετε στα μέτρα σας

christmas glyka770x460-340x215Αλήθεια, υπάρχει κανείς που στο άκουσμα της λέξης “Χριστούγεννα», να μην του έρχεται στο μυαλό το στολισμένο σπίτι με το δέντρο, τα δώρα, τα φαγητά  και… τα γλυκά; Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, η βασιλόπιτα στολίζουν το γιορτινό μας τραπέζι και κάνουν τις ημέρες αυτές να είναι απόλυτα συνδεδεμένες με γεύσεις και συναισθήματα.

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι λάτρεις αυτών των γλυκισμάτων είναι το πώς μπορούν να τα  χωρέσουν στο καθημερινό διατροφολόγιο τους, χωρίς να ανέβει απότομα ο δείκτης της ζυγαριάς μετά τις γιορτές και απογοητευτούν.

Εδώ, θα αποφύγουμε τη συζήτηση για δίαιτες γιορτών. Θα γνωρίσουμε κάποια διατροφικά στοιχεία αυτών των εδεσμάτων και θα θέσουμε ρεαλιστικό στόχο να αποφύγουμε τις υπερβολές.

Καταρχάς, σίγουρα αυτή η περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να επιδοθούμε στη παρασκευή σπιτικών παραδοσιακών συνταγών. Τα σπιτικά γλυκά είναι πιο διαιτητικά και υγιεινά από τα αντίστοιχα του εμπορίου, αφού μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα και ποσότητα των υλικών τους, αλλάζοντας ίσως και τη δοσολογία τους. Επιπλέον, μπορούμε να περιορίσουμε την ατομική μας μερίδα, πλάθοντας μικρότερες ποσότητες. Το σημαντικότερο είναι να θυμόμαστε ότι τα γλυκά είναι για να μας χαρίζουν την ωραία τους γεύση, και όχι για να χορτάσουν την πείνα μας.

Οι κουραμπιέδες γίνονται με βούτυρο, αλεύρι και αμύγδαλα και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Υπάρχουν βέβαια και συνταγές, στις οποίες παρασκευάζονται με λάδι, ακόμα και με ταχίνι. Σε κάθε περίπτωση,  διαλέξτε τους πιο μικρούς, για να γλιτώσετε λίπος και θερμίδες. Ένα μικρό κουραμπιεδάκι προσδίδει από 170-200 θερμίδες.

Τα μελομακάρονα γίνονται με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού, ενώ σιροπιάζονται με μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια. Μπορούμε να μειώσουμε τη θερμιδική τους αξία, αφενός αν δεν τα σιροπιάσουμε, που μοιάζουν με μπισκότα, αφετέρου βάζοντας μικρότερη ποσότητα ζάχαρης και μελιού στο σιρόπι και πασπαλίζοντας με λιγότερα καρύδια. Ένα μεσαίο μελομακάρονο προσδίδει περίπου 150-180 θερμίδες.

Πέρα από το γεγονός πως πρέπει να περαστούν από το τηγάνι, οι δίπλες δεν έχουν, στην παραδοσιακή τους συνταγή, πολλές θερμίδες. Είναι τηγανητά κομμάτια ζυμαριού, από αλεύρι και αυγά. Γλυκαίνονται με σιρόπι ή με μέλι και πασπαλίζονται με ψιλοκομμένο καρύδι. Δεν είναι βλαβερό γλυκό, αρκεί να τηγανιστεί σε ελαιόλαδο και όχι σε σπορέλαιο. Επίσης, είναι καλό να τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίζουν το λάδι τους. Ένα τεμάχιο προσδίδει από 200-240 θερμίδες.

Εφόσον η βασιλόπιτα δεν θα λείψει από το σπίτι μας, ας επιλέξουμε τη διατροφικά καλύτερη. Αυτή είναι η πολίτικη, που έχει λιγότερο λίπος και γίνεται με προζύμι. Οι άλλες βασιλόπιτες είτε μοιάζουν με τσουρέκι, είτε με κέικ, γίνονται με πολύ βούτυρο ή μαργαρίνη και πολλά αυγά. Ένα κανονικό τρίγωνο κομμάτι προσδίδει 390-450 θερμίδες.

Αν κάποιοι από εσάς προτιμάτε κάτι ακόμα πιο διαιτητικό, αλλά εξίσου γλυκό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τροποποιήσετε τις συνταγές και ν’ αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με στέβια και το μέλι με σιρόπι αγαύης.

Ας τιμήσουμε, λοιπόν, τα παραδοσιακά γλυκίσματα του τόπου μας, πάντα όμως με σύνεση και μέτρο στην κατανάλωση. Καλές γιορτές!

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 24.12.2013