επιτρέπεται ο συνδυασμός τροφίμων;

επιτρέπεται ο συνδυασμός τροφίμων;

sunduasmostrofimvnΙσχύει ότι τα τρόφιμα που έχουν πρωτεΐνες και αυτά που έχουν υδατάνθρακες δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ταυτόχρονα, στο ίδιο γεύμα;

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και o Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) συστήνουν για τη βέλτιστη διατροφή ενός υγιούς ενήλικα, να αποτελείται τουλάχιστον 50-55% από υδατάνθρακες, 30% από λίπος και 15-20% από πρωτεΐνες.

Οπότε, κάθε γεύμα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από διάφορες ομάδες για να θεωρείται ισορροπημένο, για να μας παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Όπως λοιπόν και τόσοι άλλοι διατροφικοί μύθοι, έτσι και αυτός αναιρείται, μιας και δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, που να αποδεικνύει πως αν φάμε κρέας με πατάτες ή κοτόπουλο με ρύζι θα αυξηθεί το βάρος μας, ή θα «μπλοκάρει» ο μεταβολικός μας ρυθμός.

Άλλωστε, η πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων γίνεται σε διαφορετικά σημεία στο πεπτικό σύστημα, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τα πάντα, λοιπόν, είναι θέμα μέτρου. Η διατήρηση ενός επιθυμητού βάρους επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του ισοζυγίου ενέργειας. Συνεπώς, αυτό που μετράει είτε θέλετε να διατηρηθείτε στα κιλά σας, είτε ν’ αδυνατίσετε, είναι η ποσότητα του φαγητού και όχι ο συνδυασμός τροφίμων.

 

Βιβλιογραφία:

World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations, United Nations University, (2004). Human energy requirements, report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation, pp. 58-74

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 8.12.2014