04 Οκτ είναι προτιμότερο το γάλα ή το γιαούρτι;
Θα ήθελα να ρωτήσω αν για έναν ενήλικα είναι προτιμότερο το γάλα ή το γιαούρτι;
Το γάλα είναι ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα για μία ισορροπημένη διατροφή και αποτελεί πλήρη τροφή, για κάθε ηλικία. Είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και πλούσιο σε βιταµίνες Α, D και του συμπλέγματος Β.
Το γιαούρτι είναι το προϊόν ζύμωσης του γάλακτος, άρα διαθέτει και όλα τα συστατικά του. Λόγω της συμπυκνωμένης του μορφής, περιέχει λίγο περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνες απ΄ αυτό, συγκρίνοντας όμως ισόποσες ποσότητες. Ακόμα, χάρη στους μικροοργανισμούς που περιέχει, δρα προστατευτικά για το έντερο μας, δεδομένου ότι είναι πλούσια πηγή προβιοτικών.
Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι σίγουρα είναι καλύτερα ανεκτό και πιο εύπεπτο (λόγω της ζύμωσης των σακχάρων) και αποτελεί την ιδανικότερη εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου. Εάν δεν υπάρχει, όμως, τότε ένας άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει γάλα εφ’ όρου ζωής.
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 8.10.2014