ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ

ypoyrgeio_ygeias_gia_test2ypoyrgeio_ygeias_gia_testypoyrgeio_ygeias_gia_test3

 

 

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Υπουργείου Υγείας όλα τα “διαγνωστικά τεστ” τροφικής δυσανεξίας είναι παράνομα και ΔΕΝ επιτρέπεται η εφαρμογή τους. (Αρ. Πρωτ 3β/Γ.Π.82140/11)

Το πιο διαδεδομένο τεστ που μπορεί να συναντήσετε είναι το «Τεστ δυσανεξίας με αντίδραση αντισωμάτων IgG». Σε αυτό το τεστ, γίνεται λήψη αίματος και μετριέται η παρουσία μιας κατηγορίας αντισωμάτων, των ανοσοσφαιρινών ΙgG (συνήθως ΙgG4), που θεωρείται και δείκτης αντίδρασης του σώματος σε κάποιο τροφικό ερέθισμα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα εντοπιστούν τα τρόφιμα που είναι υπεύθυνα για την αύξηση τους και θα πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή.
Οι έρευνες όμως φανερώνουν ότι το τεστ δυσανεξίας με χρήση ΙgG έχει αποτύχει στον ακριβή προσδιορισμό δυσανεξίας τροφίμων που προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό και έχουν ήδη διαγνωστεί με τη βοήθεια δίαιτας αποκλεισμού. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα, μάλιστα, μας δείχνουν ότι η παραγωγή ανοσοσφαιρινών ΙgG είναι δείγμα προστασίας του οργανισμού από την ανάπτυξη πραγματικής τροφικής ή μη αλλεργίας, στην οποία εμπλέκονται οι ανοσοσφαιρίνες ΙgΕ. Δηλαδή, η παραγωγή τους μέσω της έκθεσης στο τρόφιμο είναι χρήσιμη για να προστατευθεί ο οργανισμός στο μέλλον από την τροφική αλλεργία. Άρα, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από ουσιαστικά μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που συνδέεται με την ανοσοανοχή.
Δηλαδή η αύξηση των ανοσοφαιρινών ΙgG ως αντίδραση στην τροφή δεν αποτελεί ένδειξη “υπερευαισθησίας” ή δυσανεξίας αλλά ένδειξη ανοσοανοχής στην τροφή και ότι το άτομο μπορεί να καταναλώνει με ασφάλεια το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας αναφέρει ότι: «Τα τεστ “δυσανεξίας” με μέτρηση ΙgG4 ΔΕΝ έχουν καμία διαγνωστική αξία και γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για τη διαχείριση προβλημάτων με την τροφή». Συνεπώς, η όποια χρήση τους για μείωση του βάρους είναι τουλάχιστον αναληθής και παραπλανητική.

Κατά συνέπεια, το ίδιο το τεστ αποδεικνύεται ότι δεν λέει απολύτως τίποτα αρχικά για την ίδια την υπερευαισθησία. Ενδιαφέρον, σε σχέση με τις έρευνες για τη μη αλλεργική τροφική υπερευαισθησία, αποτελεί και μία έρευνα σχετικά με την γλουτένη και την υποτιθέμενη υπερευαισθησία σε αυτή, χωρίς την παρουσία κοιλιοκάκης. Σε αυτή φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες, όταν νόμιζαν ότι κατανάλωναν γλουτένη, παρουσίασαν συμπτώματα υπερευαισθησίας, χωρίς ωστόσο να έχουν καταναλώσει γλουτένη, κάτι που φαίνεται να σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων βασιζόμενοι σε μία υποκειμενική αίσθηση των συμπτωμάτων. Οπότε δεν σημαίνει ότι η υποκειμενική αίσθηση συμπτωμάτων έχει και αιτιολογική βαρύτητα εφόσον δεν συνοδεύεται και από «πραγματικά» ευρήματα.

Άλλα δημοφιλή «απατηλά» test είναι:

  • το Vega, όπου το άτομο κρατά ένα ηλεκτρόδιο στο ένα χέρι και στο άλλο το «ύποπτο» τρόφιμο και πάλι μέσω διαφορών στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαγιγνώσκεται ως δυσανεκτικός στην τροφή,
  • η κινησιολογία (Muscle testing)
  • ο έλεγχος μαλλιών (hair testing)
  • και το EAV (electronic testing)


Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως πλήθος από αυτές τις έρευνες, έχουν γίνει σε ποντίκια και αυτό σημαίνει πως τα συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν απευθείας στον άνθρωπο.

Η ουσία είναι ότι υπάρχει δυστυχώς η προσπάθεια να χρησιμοποιούνται επιστημονικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραπλανείτε ο κόσμος. Επειδή το κοινό δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα ερευνητικά δεδομένα, είναι εύκολο «θύμα», ειδικά όταν φαίνεται επιστημονικά τεκμηριωμένη η θεωρία μπροστά ή πίσω από αυτή την υπόθεση, ιδιαίτερα όταν αυτή προωθείται από ειδικούς που προβάλλονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως συμβαίνει π.χ. σε εκπομπές στην τηλεόραση.

 

Βιβλιογραφία

  1. Trayhurn P; Endocrine and signalling role of adipose tissue: new perspectives on fat.; Acta Physiol Scand. 2005 Aug;184(4):285-93.
  2. Greenberg A.S., Obin MS; Obesity and the role of adipose tissue in inflammation and metabolism; Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):461S-465S.
  3. Burton OT1, Logsdon SL1, Zhou JS1, Medina-Tamayo J1, Abdel-Gadir A1, Noval Rivas M1, Koleoglou KJ2, Chatila TA1, Schneider LC1, Rachid R1, Umetsu DT1, Oettgen HC3; Oral immunotherapy induces IgG antibodies that act through FcγRIIb to suppress IgE-mediated hypersensitivity. J Allergy Clin Immunol. 2014 Jul 16; doi: 10.1016/j.jaci.2014.05.042
  4. Stapel SO, Asero R al. Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. Allergy 2008; 63 (7) 793-797
  5. Mangge H1, Summers K, Almer G, Prassl R, Weghuber D, Schnedl W, Fuchs D.; Antioxidant food supplements and obesity-related inflammation.; Curr Med Chem. 2013;20(18):2330-7.
  6. Wuthrich B.J. Unproven techniques in allergy diagnosis. Investig Allergol Clin Immunol 2005;15(2):2-90
  7. Enrique E, Pineda F, et al. Sublingual immunotherapy for hazelnut food allergy: a randomized, double-blind, placebo-controlled study with a standardized hazelnut extract. J Allergy Clin Immunol. 2005 Nov;116(5):1073-9
  8. Antico A, Pagani M, Vescovi PP, Bonadonna P, Senna G. Food-specific IgG4 lack diagnostic value in adult patients with chronic urticaria and other suspected allergy skin symptoms. Int Arch Allergy Immunol. 2011;155(1):52-6.
  9. Keet CA, Frischmeyer-Guerrerio PA, Thyagarajan A, Schroeder JT, Hamilton RG, Boden S, Steele P, Driggers S, Burks AW, Wood RAThe safety and efficacy of sublingual and oral immunotherapy for milk allergy. J Allergy Clin Immunol. 2012 Feb;129(2):448-55, 455.e1-5.
  10. Mousallem T, Burks AW. Immunology in the Clinic Review Series; focus on allergies: immunotherapy for food allergy. Clin Exp Immunol. 2012 Jan;167(1):26-31. doi: 10.1111/j.1365-2249.2011.04499.x.
  11. Geroldinger-Simic M, Zelniker T, Aberer W, Ebner C, Egger C, Greiderer A, Prem N, Lidholm J, Ballmer-Weber BK, Vieths S, Bohle B.Birch pollen-related food allergy: clinical aspects and the role of allergen-specific IgE and gG4antibodies. J Allergy Clin Immunol. 2011 Mar;127(3):616-22.e1
  12. http://www.eaaci.org/food-allergy/April%202012%20Food%20Allergy_Basic%20facts%20and%20how%20to%20live%20with%20it.pdf
  13. http://www.eufic.org/article/en/expid/basics-food-allergy-intolerance/
  14. http://www.realclearscience.com/blog/2014/05/gluten_sensitivity_may_not_exist.html