Goji berry, το μούρο της ευτυχίας

Goji berry, το μούρο της ευτυχίας

godji-berry_Νηστικό-Αρκούδι-340x215Ακόμη και να μην το έχετε δοκιμάσει, είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει γι’ αυτό, καθώς και για τη θαυματουργή δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό. Το αποκαλούν «μούρο της ευτυχίας» επειδή θεωρείται ότι βελτιώνει τη διάθεση, προσφέρει ενέργεια και αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Ο λόγος για τοGoji berry, ένα ξενόφερτο φρούτο, που αναμφίβολα η κατανάλωση του είναι η σύγχρονη τάση της εποχής μας, λόγω της ανάγκης των περισσοτέρων για τόνωση του οργανισμού και για ευεξία.

Το φυτό που δίνει το πολύτιμο αυτό φρούτο  είναι γνωστό, εδώ και αιώνες, στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά του έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και ευδοκιμεί, καθώς ο ήλιος και το κλίμα της χώρας μας, κάνει το φυτό να αποδίδει φρούτα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς, τους καταναλωτές, καθώς έχουμε την δυνατότητα να προμηθευτούμε το προϊόν στην νωπή του μορφή, που διατηρεί πλήρως τις ιδιότητες του.

Το Goji berry είναι ένας μικρός καρπός, σαν μούρο, με έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Είναι μαλακός, με ήπια πικάντικη, ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και τρώγεται ωμός ή αποξηραμένος. Επειδή δύσκολα βρίσκεται φρέσκος, εκτός από τις περιοχές παραγωγής του, συνήθως πωλείται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει, με κάποιους καρπούς να παραμένουν μαλακοί και κολλώδεις, όπως οι σταφίδες, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.

Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και μέταλλα, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο και βιταμίνες C, Β1, Β2, Β6 και Ε. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. Ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, αναζωογονεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Για το λόγο αυτό θεωρείται εξαιρετική υπερτροφή.

Συντήρηση και θερμιδική αξία
Αν καταφέρετε και βρείτε φρέσκα Goji berries, μπορείτε να τα διατηρήσετε για 10 με 12 μέρες, ενώ στην κατάψυξη θα σας αντέξουν για 3 με 4 μήνες. Στην αποξηραμένη τους μορφή μπορούν να διατηρηθούν έως και 2 χρόνια.

Η θερμιδική τους αξία ανέρχεται στις 350kcal/100γρ, οπότε μια ημερήσια κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι αρκετή και θα σας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ιδέες κατανάλωσης
Τα Goji Berries τρώγονται ωμά ή αποξηραμένα και μπορούν να αναμιχθούν σε 1 χούφτα με ανάμικτους ξηρούς καρπούς, στα μούσλι ή στα δημητριακά του πρωινού μας γεύματος.

Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σ’ ένα γιαούρτι, ακόμα και να κάνουμε κέικ, ψωμί ή muffin, αντικαθιστώντας τις σταφίδες.

Επιπλέον, μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε μορφή ροφήματος, εφόσον τα προμηθευτούμε από τα καταστήματα τροφίμων, σε μορφή σκόνης.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Lorent, E., Cordova, M., Ortega, P., Ruiz-Medina, A., (2013). Characterization and comparison of the chemical composition of exotic superfoods. Microchemical Journal, Vol.110, pp.444-451
  2. Navindra, P., (2008). Berry Fruits: Compositional Elements, Biochemical Activities, and the Impact of Their Intake on Human Health, Performance, and Disease. . Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 56 (3), pp 627-629
  3. Navindra, P., (2010). Recent Trends and Advances in Berry Health Benefits Research. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 58 (7), pp 3869-3870
  4. Bucheli, P., Vidal, K., Shen, L., Zhencheng, G., Zhang, C., Miller, L., Wang, J., (2011). Goji Berry Effects on Macular Characteristics and Plasma Antioxidant Levels. Optometry and Vision Science, Vol.88(2), pp. 257-262
  5. Amagese, H., (2009). Lycium barbarum (goji) juice improves in vivo antioxidant biomarkers in serum of healthy adults. Nutrition Research, Vol.29(1), pp. 19-25

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr στις 3.2.2014