HANGOVER, αυτή η επόμενη μέρα

HANGOVER, αυτή η επόμενη μέρα

_85241877_hangover_getty182825158Πόσες φορές σας έχει τύχει να βγείτε για ένα χαλαρό ποτάκι και τελικά η βραδιά να κατέληξε να είναι μία απ’ αυτές που δεν θα ξεχάσετε ποτέ; Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα θυμηθείτε από μία! Δε λέω, μια ζωή την έχουμε και πρέπει να τη γλεντήσουμε! Αυτό όμως πολλές φορές συνεπάγεται την παρακάτω εξίσωση:

[(καλή παρέα + μουσική) x ποτόν] x ξενύχτι = hangover

Αυτό σας θυμίζει κάτι; Είμαι, επίσης, σίγουρη ότι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας έχετε πάθει hangover και μάλιστα σας φαινόταν ότι ζείτε ένα εφιάλτη.

Τι είναι όμως το hangover; Θεωρητικά, ξεκινά πάντα όταν τα επίπεδα τοξικότητας του αλκοόλ στο αίμα μειωθούν σημαντικά. Τα συμπτώματα βέβαια δεν είναι τα ίδια για όλους μας. Το κατά πόσο θα επηρεαστεί ένας οργανισμός από το αλκοόλ, εξαρτάται από την φυσική του κατάσταση, τα κιλά του, την ποσότητα του αλκοόλ, την ηλικία, αλλά  και άλλους παράγοντες, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς με τους οποίους ο οργανισμός μεταβολίζει την αλκοόλη. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η αφυδάτωση που υφίσταται ο οργανισμός εξαιτίας της διουρητικής δράσης της αιθανόλης- της αλκοόλης του οινοπνεύματος, καθώς και η ψυχοσωματική μας κατάσταση κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής του, η οποία μπορεί να επιτείνει τη δράση του τελευταίου ή να μας κάνει πιο ευάλωτους στο hangover. Και βέβαια η νικοτίνη, που αθροιστικά επιδεινώνει την κατάσταση.

Εσείς, φυσικά, καταλαβαίνετε ότι είναι το σύνολο των παρακάτω συμπτωμάτων: ναυτία, διάρροιες, αφόρητος πονοκέφαλος, υπογλυκαιμία, δυσάρεστη γεύση στο στόμα, δίψα, δυσφορία, αδυναμία, ευαισθησία στο φως και εμετός.

Και τώρα τι πρέπει να γίνει για να το ξεφορτωθείτε; Γιατί όσο κι αν ψάξετε, δεν υπάρχει καμία ιατρικά αποδεδειγμένη αντιμετώπιση, πέρα από κάτι γιατροσόφια, όπως «κατανάλωσε μακαρόνια με κιμά», «πιες πάλι αλκοόλ», «κατανάλωσε ένα γεμάτο πρωινό, όπως το «English breakfast».

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βοηθήσετε διατροφικά τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει τα παραπάνω συμπτώματα.  Οπότε επιβάλλεται:

  • Η κατανάλωση άφθονων υγρών και νερού! Πρέπει να αναπληρώσουμε τα υγρά του οργανισμού που έχουν ελαττωθεί κυρίως μέσω της διούρησης, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες νερού, καθώς και άφθονους χυμούς από φρούτα και λαχανικά.
  • Η κατανάλωση μικρών και ελαφριών γευμάτων. Συνετό θα ήταν να προτιμήσουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ψωμί με βούτυρο και μέλι, πατάτες και μακαρόνια σε μικρή ποσότητα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βάλσαμο είναι και οι σούπες από ζωμό κότας, με ή χωρίς λαχανικά.
  • Η αποφυγή κατανάλωσης καφέ και αλκοολούχων ποτών, καθώς και των αναψυκτικών τύπου κόλα. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε περαιτέρω αφυδάτωση, λόγω της διουρητικής τους δράσης και θα επιβαρύνουν και το ήδη ταλαιπωρημένο πεπτικό σας σύστημα.
  • Ένα χλιαρό μπάνιο ή μια βόλτα να εισπνεύσετε καθαρό αέρα.

 

Βέβαια, επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», την επόμενη φορά θυμηθείτε να μην ξεκινήσετε ποτέ την κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι. Σίγουρα να μην αναμιγνύετε διαφορετικά είδη ποτών μεταξύ τους, ή τουλάχιστον συνοδέψτε το με παράλληλη κατανάλωση νερού. Το νερό σώζει πολλές φορές τέτοιες καταστάσεις.

Α ναι. Και επίσης αν δεν πιείτε πολύ,  δεν θα έχετε hangover!

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.bonusmallmag.gr στο τεύχος Οκτωβρίου 2015